Κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω κύκλων και τονίζει ότι «η στάση του κ. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό τον δρόμο σε σχέδια αποσταθεροποίησης και αποπροσανατολισμού που ενορχηστρώνονται από ακροδεξιά πολιτικό-οικονομικά κέντρα».

Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου, επισημαίνει ότι η άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής. Πέρα από την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων, τονίζει, χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών πολιτών για να απομονωθεί και να ξεριζωθεί ο νεοναζισμός.

Αναφορά γίνεται και για τις τοποθετήσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι το «δεξί χέρι του κ. Σαμαρά, επαναφέρει επιθετικά την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, η οποία, ταυτίζοντας θύτες και θύματα, νομιμοποιεί εκ των πραγμάτων τους νεοναζί». 

«Παρόλο που καλέσαμε τον κ. Σαμαρά να αποκηρύξει αυτές τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις, ο ίδιος δεν το έπραξε, αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αντ’ αυτού, επέλεξε τη σιωπή και την τακτική αναδίπλωση, προκειμένου να κατευνάσει τις συναφείς αντιδράσεις ακόμη και από το εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και για να διασκεδάσει τον διασυρμό της Ελλάδας διεθνώς εξαιτίας της ανόδου του νεοναζισμού και της ανοχής του από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, με την Κουμουνδούρου να σημειώνει ότι  εκ των πραγμάτων επανέρχεται το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντισυνταγματική δύναμη και αν ο κ. Σαμαράς «εξακολουθεί να υιοθετεί την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων».

Όσο παραμένουν αναπάντητα τα παραπάνω ερωτήματα οι εκκλήσεις για απομόνωση της Χρυσής Αυγής στερούνται περιεχομένου, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Μνημόνιο έφερε άνοδο της Χρυσής Αυγής»

Η Κουμουνδούρου εξάλλου σημειώνει ότι  άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς την καταστροφή που έχει επιφέρει το Μνημόνιο στην ελληνική κοινωνία

Μόνο μια κοινωνία σε κατάσταση σοκ κι έσχατης εξαθλίωσης, χωρίς σταθερά σημεία αναφοράς και με πλήρη απώλεια προσανατολισμού, θα μπορούσε να καταστήσει τους νεοναζί κοινοβουλευτικό κόμμα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Επομένως, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και το αναγκαίο μέτωπο απέναντι στον νεοναζισμό προϋποθέτουν τόσο την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όσο και την άρση των αιτιών και των πολιτικών που γεννούν την κοινωνική εξαθλίωση. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά της, να αποκτήσει και πάλι ελπίδα. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ».