Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα, με αφορμή τις επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, αυξάνει τις φωνές, διεθνώς, που ζητούν πλέον ξεκάθαρα από τους δανειστές να ρίξουν τις απαιτήσεις τους, θεωρώντας ότι εάν συνεχιστεί η επιβολή περικοπών και νέων επαχθών μέτρων η «έκρηξη» θα έχει αβέβαιες συνέπειες ακόμα και για την Ευρώπη.

Οι αναφορές στα μεγαλύτερα έντυπα και ειδησεογραφικά δίκτυα παγκοσμίως δείχνουν το κλίμα που επικρατεί ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών.

O βρετανικός Guardian έγραψε χθες, αναφερόμενος στην επικίνδυνη άνοδο της Χρυσής Αυγής, ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μπορούν για πολύ ακόμα να αδιαφορούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των οικονομικών τους πολιτικών».

Tο αμερικανικό δίκτυο CNBC υπογράμμισε σε ρεπορτάζ του ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επιστρέφουν στην Αθήνα έχουν λάβει υπόψη ότι εάν ζητήσουν κι άλλα από την ελληνική κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολιτικούς που θα διστάσουν να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις τους.

H ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού Economist έγραψε ότι η Ελλάδα «είναι στο όριο». «Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης, αγωνίζονται να πληρώσουν τους φόρους ακίνητης περιούσιας τριών χρόνων. Οι φήμες έχουν κυκλοφορήσει για μια νέα περικοπή στις συντάξεις προκειμένου να κλείσει η "μαύρη τρύπα" στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά έχει μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες δημοσκοπήσεις».

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal έδωσε οικονομικές διαστάσεις στα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα αναφέροντας ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παλεύει για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των δανειστών της, οι εξελίξεις μπορεί να συνιστούν μια "κρυφή ευλογία"».

Η WSJ επισημαίνει ότι «την Κυριακή που θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της των δανειστών πριν εστιάσουν στα θέματα ρουτίνας, όπως ο μηνιαίος προϋπολογισμός και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, οι συζητήσεις ίσως επικεντρωθούν στο πόση ακόμη λιτότητα μπορούν να ασκήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, τη στιγμή που η ένταση στη χώρα χτυπάει "κόκκινο"» ενώ σύμφωνα με αναλυτές, που επικαλείται το δημοσίευμα «η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει για ευνοϊκότερους όρους στα πακέτα διάσωσης με την αιτιολογία ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας αυξάνουν την υποστήριξη προς τη Χρυσή Αυγή». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ρότζερ Κοέν στη στήλη του στους New York Times, με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη».

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Εάν εκφράσουν νέες απαιτήσεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα σπρώξουν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Η Γερμανία δεν έχει μάθει να παίζρι το ρόλο της καλοπροαίρετης υπερδύναμης. Έχει έρθει η ώρα. Και μετά τις εκλογές της Κυριακής ίσως υπάρξει μεγαλύτερος χώρος ελιγμών. Η σκληρότητα προς την Ελλάδα γίνεται δεκτή στη Γερμανία, αλλά όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης "η χώρα είναι στα όριά της"».

Η φιλοξενία της άποψης ότι «δεν πάει άλλο» η λιτότητα στην Ελλάδα στα μεγαλύτερα έντυπα και ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου (μερικά εκ των οποίων είναι μνημονιακότερα του Μνημονίου) αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι το διεθνές κλίμα φοβάται περαιτέρω επιβολή μέτρων και περικοπών στην Ελλάδα, υπό την απειλή αποσταθεροποίησης. Η έκρηξη της βίας, εκφρασμένη από τη Χρυσή Αυγή, φοβίζει την Ευρώπη, αφού ο ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος των ακροδεξιών-εξτρεμιστικών κομμάτων σημειώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες. 

Εάν μπει ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο των ελλήνων μισθωτών, συνταξιούχων (αλλά και ανέργων) η προοπτική περαιτέρω διάλυσης του κοινωνικού ιστού θα είναι αναπόφευκτη, με τον κίνδυνο «εξαγωγής» της βίας να μην είναι καθόλου απίθανο φαινόμενο. 

Η τρόικα το γνωρίζει και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο όπλο της ελληνικής κυβέρνησης λίγο πριν από τη νέα, αλλά και τις επόμενες διαπραγματεύσεις.