Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Υπό άλλες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να παίζει στα δάχτυλα του την υποθεση «αντιμετώπιση της Χρυσης Αυγής».

Ήταν το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα που ανέλαβε θεσμική πρωτοβουλία -τον περασμένο Μαρτιο -καταθέτοντας πρόταση νομού για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Αργότερα μαζί με την ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν στη Βουλη ανάλογη πρόταση νομού, τον περίφημο αντιρατσιστικό οι οποίος ωστόσο δεν προωθήθηκε ποτέ λόγω της υπαναχώρησης του Μεγάρου Μαξιμου που θεώρησε ότι καλύπτεται από την υφιστάμενη νομοθεσια.

Μετά τα πρόσφατα όμως γεγονότα το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε μια σχετικά ανευρη αντίδραση κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην διακομματική.

Η θεωρία των δυο άκρων που ανέπτυξε ο πρωθυπουργικος σύμβουλος Χρυσανθος Λαζαριδης και ουδέποτε απορρίφθηκε από το Μαξιμου έφερε σε δύσκολη θέση ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που σε μια προσπάθεια να μην διαταράξει τις κυβερνητικές ισορροπίες απέφυγε να προχωρήσει σε δημόσια καταδίκη των δηλώσεων Λαζαριδη.  Παρά όλα αυτά η γραμμή που έδινε η Χαριλάου Τρικουπη ήταν πως το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους Χρυσαυγιτες!

Εκ παραλλήλου το ΠΑΣΟΚ παγιδεύτηκε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως υπερεπαρκει η υπαρχουσα νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί η Χρυση Αυγή. Εκ των πραγμάτων το αίτημα για νέο αντιρατσιστικό υποχώρησε και η ρητορική της Χαριλάου Τρικουπη περιορίστηκε στην καταγγελία πως η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση κι ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για αυτόν τον λόγο πήγαν σχεδόν χαμένες οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ είτε για συμφωνία όλων των κομμάτων για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στο κόμμα Μιχαλολιακου είτε για την πραγματοποιηση αντιφασιστικού συλλαλητηρίου .

Κάπως έτσι το ΠΑΣΟΚ που πρωτοστάτησε στόν αγώνα κατα της Χρυσης Αυγής βρέθηκε απλώς να συμφωνεί με τους χειρισμούς του Μαξίμου και τις πρωτοβουλίες Δένδια.