Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκφραστές της θεωρίας των δυο άκρων επιθυμεί να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την δημοκρατία μια τέτοια αντίληψη.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια  στο οποίο θα εισηγηθεί την ανάληψη πρωτοβουλίας για την  διεξαγωγή μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθούν ανοικτά όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και την έξαρση του νεοναζισμού στην χώρα μας.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα πει ότι «η άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Πέρα από την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων, χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών πολιτών για να απομονωθεί και να ξεριζωθεί ο νεοναζισμός.

Αντ’ αυτής, είδαμε τον κ. Λαζαρίδη, δεξί χέρι του κ. Σαμαρά να επαναφέρει επιθετικά την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, η οποία, ταυτίζοντας θύτες και θύματα, νομιμοποιεί εκ των πραγμάτων τους νεοναζί.  Είδαμε, επίσης, το δεξί χέρι του κ. Σαμαρά να θέτει την αξιωματική αντιπολίτευση εκτός του συνταγματικού τόξου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει ακόμα ότι η ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς την καταστροφή που έχει επιφέρει το Μνημόνιο στην ελληνική κοινωνία. Μόνο μια κοινωνία σε κατάσταση σοκ κι έσχατης εξαθλίωσης, χωρίς σταθερά σημεία αναφοράς και με πλήρη απώλεια προσανατολισμού, θα μπορούσε να καταστήσει τους νεοναζί κοινοβουλευτικό κόμμα. 

Επομένως, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και το αναγκαίο μέτωπο απέναντι στο νεοναζισμό προϋποθέτουν τόσο την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και την άρση των αιτιών και των πολιτικών που γεννούν την κοινωνική εξαθλίωση. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξαναβρεί την αξιοπρέπεια της, να αποκτήσει και πάλι ελπίδα.

Φυσικά ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις επαφές που ειχε στο εξωτερικό με ευρωπαίους αξιωματούχους την εβδομάδα που μας πέρασε.