current views are: 1

21 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:52

Μανιάτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στην άκρη του τούνελ

Ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο το διήμερο διεθνές συνέδριο για το επίκαιρο θέμα των ενεργειακών εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Energy Development in South East Mediterranean). Βασικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ( ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης. 

Δημοσίευση 11:52’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο το διήμερο διεθνές συνέδριο για το επίκαιρο θέμα των ενεργειακών εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Energy Development in South East Mediterranean). Βασικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ( ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης. 

Ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο το διήμερο διεθνές συνέδριο για το επίκαιρο θέμα των ενεργειακών εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Energy Development in South East Mediterranean). Βασικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ( ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης. 

Ο Έλληνας υπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από πολλές θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια, βρίσκεται στην άκρη του τούνελ και προσδοκά πλεόνασμα, ενώ παράλληλα, επισήμανε, ότι «διεκδικεί να αποτελέσει μια “νησίδα” σταθερότητας μέσα σε έναν “ωκεανό” ρευστότητας και αναταραχών της Ανατολικής Μεσογείου. 

Μιλώντας για την επικείμενη προεδρία της Ελλάδος στην ΕΕ, είπε ότι αυτή θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της χώρας, ως εταίρου που λειτουργεί σαν εφαλτήριο για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, σε περιοχές πολύ πέρα από τα γεωγραφικά όριά της.« Η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για σταθερότητα και ευημερία, παρά το ότι συχνά λειτουργεί ως δύναμη συγκρούσεων και όχι ειρήνης. Η αντιστροφή της τάσης αυτής αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Έλληνας υπουργός. 

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νότιο-ανατολικής Μεσογείου λέγοντας ότι «η αραβική άνοιξη, η αστάθεια στη Συρία, ο απομονωτισμός της Αιγύπτου, το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ και οι συγκρούσεις Σιιτιων – Σουνιτών δημιουργούν αβεβαιότητες που πρέπει να ξεπεραστούν».

Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να υπάρχουν έως 3.500 δισ. κυβ. μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου, καθώς και 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Η χώρα μας, είπε ο κ. Μανιάτης, προχωράει σε εξορύξεις στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Κατακόλου και του Πατραϊκού κόλπου, ενώ, ταυτόχρονα, η Ελλάδα ολοκληρώνει την επεξεργασία των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. 

Για τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα στο τομέα αυτό, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει πρόταση Νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα δημόσια έσοδα εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων. Παράλληλα, μιλώντας για τον ΤΑP και τις ενεργειακές υποδομές είπε ότι αυτός «αποτελεί βασική πύλη εισόδου φυσικού αεριού της Κασπίας προς την Ευρώπη», ενώ «οι εθνικές ενεργειακές υποδομές βοηθούν στη διαμόρφωση ενός κόμβου (hub) φυσικού αερίου στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης» όπως είπε.

Για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προϋποθέσεις συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ανέφερε, πως τα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCIs) στα οποία εντάσσεται και το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρισμού Euro-Asia Interconnector, αποτελούν ενεργειακή γέφυρα Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. «Δηλαδή γέφυρα Ασίας – Ευρώπης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 

Για τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου, εκτίμησε ότι «μπορούν να στηρίξουν την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα του Νοτίου Διαδρόμου (Southern Gas Corridor). Πράγμα που σημαίνει ότι οι καλές Μακροοικονομικές πολιτικές και η ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους λαούς της περιοχής». 

«Στόχος», είπε ο κ. Μανιάτης, «είναι να δημιουργηθούν περιφερειακές συνεργασίες που αντί για συγκρούσεις και πολέμους μπορούν να δημιουργήσουν κοινό έδαφος διπλωματικής επίλυσης όλων των προβλημάτων της περιοχής».

«Οι χώρες που επιλέγουν το δρόμο της ειρήνης μπορούν να αναβαθμιστούν γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, ιδιαίτερα αν κατευθυνθούν οι εξαγωγές του φυσικού τους αερίου στη διψασμένη ενεργειακά Ευρώπη» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός, τονίζοντας πως «σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε ο διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών για τη διαχείριση της ενέργειας στο ESCP Europe Κώστας Ανδριοσόπουλος και ο Αναπληρωτής Αντιπρύτανης (Vice-Chancellor) του City University του Λονδίνου Ντίνος Αρκουμάνη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, οι πρεσβευτές της Ελλάδας του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αναπληρωτής Δ/ντης του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη Αντώνης Μπαρτζώκας, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Σόλων Κασσίνης, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας (International Chamber of Shipping) Σπύρος Πολέμης, ο Πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρίας “Petra Petroleum” Bob Lambert, η επικεφαλής για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο στο Energy Research Institute της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Tatiana Mitrova, ο Jean-Pierre Favennec από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (IFP) και ο Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Mamdouh G. Salameh.


σχετικα αρθρα