Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Να αποφύγει ένα ακόμη θρίλερ, τουλάχιστον ως προς τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει δώσει σαφείς εντολές προς όλους ώστε η Αθήνα να εμφανιστεί ότι... έχει κάνει το μάθημά της.

Σε μία περίοδο που η διεθνής εικόνα της χώρας αμαυρώνεται από τα έκτροπα της Χρυσής Αυγής και την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του πολιτικού προσωπικού, το τελευταίο που επιθυμεί το Μαξίμου είναι ένας ακόμη λόγος αρνητικής δημοσιότητας.

Η γραμμή, λοιπόν, προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς είναι να τρέξουν όλες τις διαδικασίες ώστε τα προαπαιτούμενα για τη δόση να εκπληρωθούν στο ακέραιο προκειμένου στη συνέχεια, και αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, να ανοίξει η – δύσκολη – συζήτηση για την πορεία των εσόδων, το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου έτους αλλά και για τα μέτρα της διετίας 2015 – 2016.

Ορόσημο αποτελεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου, όπου η Αθήνα θέλει να υπάρξει θετική απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Ο στόχος αυτός, παρά τις εργώδεις προετοιμασίες που έχουν γίνει, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Τα μέτωπα και τα προβλήματα

Στην κινητικότητα, βασική αιτία καθυστέρησης είναι οι διαδικασίες που θα απαιτηθούν από πλευράς υπουργείου Παιδείας ώστε να υλοποιηθεί η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Τη διαδικασία θα τρέξει – μετά την άρνηση των Πανεπιστημίων – το ίδιο το Υπουργείο, ωστόσο σύμφωνα με κάποιες πηγές απαιτείται προηγούμενη νομική πράξη αλλά και πλήρης απογραφή του διοικητικού προσωπικού που θα κριθεί, κάτι που είναι αμφίβολο αν θα πράξουν οικειοθελώς οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια

Στο μέτωπο του κώδικα των δικηγόρων, που επίσης αποτελεί προαπαιτούμενο (milestone), η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τον νόμο που εγκρίθηκε προ ημερών (!) από τη Βουλή και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τροπολογία προκειμένου οι διατάξεις να συμμορφωθούν πλήρως με τα συμφωνηθέντα

Ως προς τις οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ώστε στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, το ζήτημα αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες καθώς μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ακριβές ύψος των οφειλών

Τέλος, στο μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να φανεί πόσο επηρέασε τη θέση των ελεγκτών η πολιτική διαπραγμάτευση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, προ ημερών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές του Newpost, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση το λουκέτο στην ΕΛΒΟ, ενδεχόμενα με απορρόφηση ενός τμήματός της από τα ΕΑΣ και η διάλυση των σημερινών ΕΑΣ σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα με το πρώτο να εκκαθαρίζεται και το δεύτερο να απορροφάται ως τμήμα του Υπ. Άμυνας.

Συμπερασματικά, θα απομείνει μόνο μία βασική, περιορισμένου μεγέθους, αμυντική βιομηχανική υποδομή στην Ελλάδα, η οποία προφανώς δεν θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στις δύο επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει απομακρύνσεις προσωπικού και μάλιστα χωρίς το, αρχικό πλουσιοπάροχο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και πρόωρης συνταξιοδότησης.