Σε δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Στις σηλώσεις του για τη Χρυσή Αυγή ο κ. Κουβέλης υπενθυμίζει πως "Ένα χρόνο τώρα προειδοποιούμε: Ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας εθίζεται στην αποδοχή της ρατσιστικής βίας και στη θεωρία της αναγκαίας βίας. Η γενικευμένη απαξίωση των θεσμών επί χρόνια αποδυνάμωναν καθημερινά την αξία της  δημοκρατίας, κυρίως στη συνείδηση των νέων. Η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια έφερναν οργή και η οργή ανεξέλεγκτες κατευθύνσεις. Πολλοί υποτίμησαν την ελκτική δύναμη του αντισυστημικού και λαϊκιστικού λόγου της Χρυσής Αυγής. Και το αυγό έσπασε και το φίδι βγήκε".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει την ανάγκη δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου: "Τώρα έγινε ολοφάνερο σε όλους ότι οφείλουμε να δράσουμε απέναντι στους φασίστες" υποστηρίζει και συμπληρώνει: "Το οφείλουμε στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της κοινωνίας. Οι νόμοι είναι αναγκαίοι, όμως δεν αρκούν. Η εκπαίδευση στη δημοκρατία είναι απαραίτητη, όμως δεν προφταίνει.

Η απάντηση στους φασίστες είναι η επίμονη νομιμότητα. Όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα, πολιτικά και θεσμικά, καλούνται να επιδείξουν ευθύνη και πατριωτισμό.

Η συνεννόηση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και η συγκρότηση μετώπου αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου είναι σήμερα πρώτιστη προτεραιότητα και πρέπει να γίνει σαφές. Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό». Απέναντι στο φασισμό".

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δηλώνει ότι "η κυβέρνηση πρέπει να κάνει καθαρό στους δανειστές-εταίρους ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο" λέει και παραθέτει τους παρακάτω άξονες... κατεύθυνσης.

- Την πλήρη αποσύνδεση της κινητικότητας από απολύσεις και την προώθηση της αξιολόγησης  δομών, επιχειρήσεων και προσωπικού.

- Την παροχή ρευστότητας στη πραγματική οικονομία.

- Την τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων, όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι μη αποδοτικές ρυθμίσεις διακανονισμού των υποχρεώσεων των πολιτών στο κράτος και τις τράπεζες.

- Τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

- Τη λήψη έκτατων και μεγάλης κλίμακας υποστηρικτικών μέτρων προς τους ανέργους, την προώθηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την πρόσβαση όλων στις  υπηρεσίες υγείας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να εργασθεί για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, χωρίς νέα μέτρα, που θα μειώσει τις επιβαρύνσεις του χρέους και θα ενισχύσει  τη χώρα με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αυτές οι μεγάλες παρεμβάσεις  μαζί με την προώθηση ενός συνεκτικού προγράμματος εξυγιαντικών, εκσυγχρονιστικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, θα κάνουν  εφικτή την  ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.