ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αρχηγό της αστυνομίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2013, 16:56 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2013, 16:56
Στον αρχηγό της αστυνομίας ο ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Με τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους βουλευτές Θοδωρή Δρίτσα υπεύθυνο της ΕΕΚΕ Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Τσουκαλά υπεύθυνο της ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης, Βασιλική Κατριβάνου της ΕΕΚΕ Δικαιωμάτων και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Μαυρόπουλο, συντονιστή του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας και Νίκο Τσιγώνια.

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε "με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα ανησυχητικά κρούσματα και στην κλιμάκωση φαινομένων αστυνομικής βίας, ολιγωρίας και αυθαιρεσίας το τελευταίο διάστημα".

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ "κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία του κόμματος αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που προκύπτουν, με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, από τη δράση της αστυνομίας και ιδιαίτερα έθεσε τα παρακάτω κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα:

- Τα αναπάντητα ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με τις έρευνες για τις συνθήκες και τα περιστατικά της στυγνής δολοφονίας του Παύλου ΦΥΣΣΑ, την παρουσία και τον τρόπο ενέργειας της αστυνομίας στον τόπο του εγκλήματος και κυρίως το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις των εμπλεκομένων στη «συμμορία» που υποβοήθησε τον δράστη της δολοφονίας, ενώ οι εισαγγελικές αρχές καθυστερούν να δώσουν σχετικές εντολές.

- Την άμεση διερεύνηση των γεγονότων και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους αστυνομικούς των τραυματισμών και ξυλοδαρμών διαδηλωτών στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, ο ένας εκ των οποίων χειρουργήθηκε και κινδυνεύει να χάσει την όρασή του στο ένα μάτι και άλλος ένας έχει υποστεί σπάσιμο του χεριού από κτυπήματα γκλομπ, ενώ φέρει έντονα σημάδια από χτυπήματα σε όλο του το σώμα.

- Την «παρακρατική» συνεργασία «πολιτών» με τα ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο, με τους «πολίτες» πίσω και μπρός από τις αστυνομικές διμοιρίες να εκτοξεύουν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των διαδηλωτών στο Κερατσίνι. Η ανοχή της ΕΛ.ΑΣ στο φαινόμενο αυτό, που έχει επαναληφθεί και καταγραφεί αρκετές φορές, είναι απολύτως ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη.

- Τα ερωτήματα που προκύπτουν, από την παρουσία του ένοπλου ειδικού φρουρού με πολιτικά στην αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στη Δάφνη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πυροβολήσει μόλις αποκαλύφθηκε. Καθώς και τα κρίσιμα ερωτήματα που υπάρχουν από την τρομοκρατική δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και μέλους της Διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ Χρήστου Παναγιωτόπουλου.

- Την απροθυμία της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ να διερευνήσουν την ύπαρξη θυλάκων της «Χρυσής Αυγής» στο Σώμα, η οποία έχει δημοσίως βεβαιωθεί και από παλαιότερους υπουργούς Δημόσια Τάξης. Όπως και την απροθυμία της ΕΛ.ΑΣ να διερευνήσει τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών για περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς, βασανισμού πολιτών και ρατσιστικής βίας, στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί".

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει: "Η συγκάλυψη αυτών των απαράδεκτων περιστατικών και η μη απόδοση ευθυνών, αδικεί το αστυνομικό σώμα και τη μεγάλη πλειοψηφία του, η οποία δεν έχει καμμιά σχέση με τέτοιες πράξεις και τις αποδοκιμάζει".