Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το ορόσημο των γερμανικών εκλογών παρήλθε, τα σενάρια για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση συνεχίζονται, ωστόσο στο Μαξίμου οι αυταπάτες περί μίας δραστικής αλλαγής της πολιτικής του Βερολίνου είχαν ξεπερασθεί προ πολλού.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν ανέμεναν, ούτως ή άλλως, δραστικές αλλαγές, πλην όμως δεν έκρυβαν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης και, κυρίως, οι συμμαχίες στις οποίες θα οδηγούσε θα καθόριζαν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις. Ήδη χθες, και ενώ το θρίλερ σχετικά με την αυτοδυναμία ή μη της κυρίας Μέρκελ και των συμμάχων της βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, στο περιβάλλον του Μαξίμου επιχειρήθηκε η πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων αλλά και των πιθανών σεναρίων για την επόμενη ημέρα.

Στα θετικά του χθεσινού αποτελέσματος, ως πρώτο καταγράφεται αυτή καθεαυτή η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Θεωρείται κρίσιμη παράμετρος καθώς δίνει στην, για τρίτη θητεία, καγκελάριο Μέρκελ τη δυνατότητα να επιχειρήσει μία λύση του προβλήματος χρέους και ύφεσης στην ευρωζώνη, έχοντας πλέον μία ολόκληρη 4ετία μπροστά της.

Στα θετικά προσμετράται αναμφισβήτητα και η αποτυχία εισόδου στη Βουλή, παρά το υψηλό ποσοστό που κατέγραψαν, του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών Afd. Έτσι, η όποια νέα κυβέρνηση δεν θα έχει, όχι στο κοινοβούλιο τουλάχιστον, μία αντιπολίτευση που θα την οδηγούσε σε περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της έναντι της ευρωζώνης και, κυρίως, των νοτίων.

Ως προς τα σενάρια για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, τόσο από το περιβάλλον του Μαξίμου όσο και από το εσωτερικό της ΝΔ ακούγονταν διαφορετικές εκτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκτιμούσαν ως πιθανότερο έναν μεγάλο συνασπισμό (σ.σ. παρά την αρνητική στάση του Στάινμπρουκ και χθες), υπενθύμιζαν ότι οι βασικές παραδοχές των σοσιαλδημοκρατών ως προς την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν διαφέρουν δραστικά. Επιπροσθέτως, το υψηλό ποσοστό των χριστιανοδημοκρατών χθες, συνιστά όπως αναγνώριζαν άπαντες έγκριση των γερμανών ψηφοφόρων έναντι της πολιτικής Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα.

Μερίδα κυβερνητικών στελεχών εκτιμούσαν ότι, υπό προϋποθέσεις, μία κυβερνητική συνεργασία της Άγκελας Μέρκελ με τους Πρασίνους θα αποδεικνύονταν περισσότερο επωφελής για την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι των Πρασίνων είναι το SPD, έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί σε τοπικό επίπεδο με τους χριστιανοδημοκράτες.