Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Την προσπάθεια καπελώματος των πρωτοβουλιών κατά της Χρυσής Αυγής από άλλους πολιτικούς χώρους  προσπάθησε να αποτρέψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ότι τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τού ζητήσουν μεταξύ άλλων να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του με θέμα την κοινή δράση των κομμάτων για την αντιμετώπισή της ΧΑ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Κουβέλη δεν αντέδρασε τόσο, δεδομένου ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είχαν δεχτεί την συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων κατά της Χρυσής Αυγής όταν τούς έγινε σχετική κρούση από το ΠΑΣΟΚ και τον γραμματέα του κόμματος.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει και την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για συλλαλητήριο και την ιδέα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για συντονισμό των δράσεων όλων των κομμάτων. Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέγραψε το κείμενο των ευρωβουλευτών για συζήτηση του θέματος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησε στον Κάρολο Παπούλια ζητώντας του ουσιαστικά να πάρει πάνω του όλες τις πολιτικές ή κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις κατά της βίας και του ναζισμού. Τού θύμισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες έχει διατυπώσει την ανάγκη ενεργοποίησης του συνταγματικού τόξου σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός Βουλής.

Επίσης, για να μην εμφανιστεί ότι σύρεται πίσω από κινήσεις άλλων και πρωτίστως του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θα είχε καμία αντίρρηση να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αργηχών. Έτσι, πρόλαβε τις σχετικές δηλώσεις των προέδρων της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ ζήτησε από τους επιτελείς του στην Αθήνα να τον ενημερώνουν διαρκώς με email για τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις το διάστημα που εκείνος θα απουσιάζει στο εξωτερικό και ειδικά για ένα θέμα (φασιστικά φαινόμενα) που μέχρι πρότινος ανήκε στα προνομιακά πεδία της Χαριλάου Τρικούπη.