Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τη στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να καλύψει μία ακόμη τρύπα, αυτή του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, 36 γαλάζιοι βουλευτές ζητούν να μπει τέλος στις συνεχείς επιβαρύνσεις των μικρών και μικρομεσαίων ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη αλλά ουσιαστικά αφορά τον αρμόδιο για το ζήτημα υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου, οι γαλάζιοι βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ζητούν όχι μόνον να παγώσουν οι σχεδιαζόμενες νέες επιβαρύνσεις αλλά, αντιθέτως, να υπάρξουν ελαφρύνσεις και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους μικροεπενδυτές ή ακόμη και όσους εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των αναγκών της κατοικίας τους.

Παράλληλα, ζητούν αντί μόνον των φωτοβολταϊκών να συνεισφέρουν στην κάλυψη της τρύπας του Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και όλες οι άλλες μορφές ΑΠΕ, που συνήθως αφορούν μεγάλες επενδύσεις, και να εξεταστεί, ακόμη, το ενδεχόμενο επιβολής εισφοράς επί του φυσικού αερίου.

Η πρωτοβουλία των 36 αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχεται λίγες ημέρες πριν την κατάθεση από το ΥΠΕΚΑ νομοσχεδίου στη Βουλή για τις ΑΠΕ και, συνιστά, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες στους διαδρόμους της Βουλής μία πρώτη προειδοποίηση ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Πλην του Λ. Αυγενάκη υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Ι. Τζαμτζής, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Κασαπίδης, Α. Ντινόπουλος, Γ. Βλάχος, Γ. Κοντογιάννης, Δ. Κυριαζίδης.