Και ενώ η Μόσχα έχει εκδηλώσει μόνο την πρόθεσή της να ξαναστήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως ήταν επί εποχής ΕΣΣΔ , η Ουάσιγκτον φαίνεται πως προετοιμάζεται για την εποχή του «ψυχρού πολέμου».

Η κίνηση των ΗΠΑ να αναβιώσουν παλιές ασκήσεις που έκαναν πριν το 1990 ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος. Συγκεκριμένα τις μέρες αυτές διεξάγουν κοινά αεροπορικά γυμνάσια με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου , της Νορβηγίας, της Σουηδίας στην Αρκτική.

Η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία «Αρκτική πρόκληση 2013» και σκοπό έχει τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας.

Σε αυτή την άσκηση παίρνουν μέρος 10 φινλανδικά F/A-18C, 10 Νορβηγικά F-16C, 22 σουηδικά JAS-39, 30 αμερικανικά F-15, 6 βρετανικά μαχητικά Typhoon, δύο αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και ένα αεροσκάφος ραδιοεντοπισμού μεγάλου βεληνεκούς (AWACS) E-3C της ενοποιημένης Πολεμικής Αεροπορίας . Πρόκειται για έναν μεγάλο αεροπορικό στόλο μεγάλης ισχύος.

Το σενάριο της ταχείας ανάπτυξης ιπτάμενων σχηματισμών, στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν ένα από τα κύρια στα γυμνάσια της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Οι μεγαλύτεροι ελιγμοί της κατηγορίας αυτής, πραγματοποιούνταν τακτικά με την επωνυμία «ασκήσεις Reforger», στο πλαίσιο των οποίων η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγε τις δικές της ασκήσεις Crested Cap, που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση της τακτικής της αεροπορίας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην αναβίωση του “ψυχρού πολέμου” πιθανόν να εντάσσονται οι εξαγγελίες και από τις δύο χώρες για τη δημιουργία νέων οπλικών συστημάτων πολύ ισχυρών.

Έτσι η Ρωσία προχωρά στην κατασκευή υπερ- μαχητικού αεροσκάφους (Τ-50) το οποίο θα μπει στη γραμμή παραγωγής τα επόμενα χρόνια ενώ η Ουάσιγκτον δρομολογεί τη δημιουργία ενός νέου μη επανδρωμένου αόρατου βομβαρδιστικού πολύ μεγάλης ακτίνας.

Η Αμερική ίσως προβαίνει στην άσκηση αυτή, μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να επαναλειτουργήσει βάση της στον αρκτική περιοχή που διατηρούσε επί εποχής ΕΣΣΔ.

Και συγκεκριμένα στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ. Η αποκατάσταση του αεροδρομίου της εκεί δίδει στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία τη δυνατότητα να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και να αντιμετωπίσει πιθανή απειλή.

Σύμφωνα με τη Μόσχα στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ θα εφοδιάσει τη βάση της με συστήματα επικοινωνιών , υπηρεσίες διάσωσης και μετεωρολογικούς σταθμούς.

Στόχος του Κρεμλίνου είναι από τον προσεχή Οκτώβριο η βάση αυτή να είναι σε θέση να λειτουργήσει και όλες οι εργασίες εκεί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η Αρκτική επιτρέπει τη μείωση κατά πολύ, της θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Γ. Κοκ.