Πρέσβεις σε απόγνωση καθώς το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν τους έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα δύο και πλέον μηνών, αλλά και αποδεικνύεται «μπαταχτσής» σε ιδιώτες και δημόσιες επιχειρήσεις του εξωτερικού, καθώς έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε ενοίκια και λογαριασμούς. Το αποτέλεσμα; Η πρεσβεία του Ναϊρόμπι και το προξενείο του Λος Αντζελες να απειλούνται με έξωση.

Η κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες διπλωματικές αρχές του εξωτερικού είναι δραματική. Η εγκύκλιος που έστειλε η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει περικοπή κατά 25% των λειτουργικών δαπανών, προκάλεσε την αποδιοργάνωσή τους. Ετσι, υπάλληλοι αναγκάζονται να αφαιρέσουν λάμπες από τα φωτιστικά για λόγους οικονομίας, στις βόρειες χώρες κυκλοφορούν με παλτό στα γραφεία καθώς δεν έχουν θέρμανση, οι υπάλληλοι αγοράζουν με δικά τους έξοδα καθίσματα, πληρώνουν τα συνεργεία καθαρισμού, τις βενζίνες, ενώ υπάρχουν και διπλωματικές αρχές που δεν έχουν καν φύλαξη.

«Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία. Η κατάρρευση του ΥΠΕΞ γίνεται με τρόπο εξευτελιστικό, ενώ έχουμε υποβάλει εγκαίρως εδώ και χρόνια τρόπους ομαλής και έγκαιρης προσαρμογής του υπουργείου στην κρίση. Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές διπλωματικές αρχές πλήττει βάναυσα το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας να έχει διπλωματική εκπροσώπηση και αντιμετωπίζεται σαν βάρος περιττό» επισημαίνει στις «Α» ο πρόεδρος των διπλωματικών υπαλλήλων, πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης.

Σερβιτόροι στο Τόκιο

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει ο πρέσβης του Τόκυο Νίκος Τσαμαδός την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπάλληλοι και αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του αείμνηστου προκατόχου του Λιάνη «ο οποίος είχε επιτρέψει λόγω ανάλογων συνθηκών σε υπαλλήλους πρεσβείας να εργάζονται ως σερβιτόροι στο Τόκιο για να τα βγάλουν πέρα». Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα τη λογική του τουρκικού ΥΠΕΞ που κάνει λόγο «για υπερήφανη εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Τσαμαδός επισημαίνει δε πως τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό στις διπλωματικές αρχές του εξωτερικού προκειμένου να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε πρεσβείες της Ρώμης, του Μπουένος Αϊρες και της Μαδρίτης, δεν δίνει χρήματα για τη φύλαξή τους: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να κατεβάσουμε και άλλο τον πήχη, τη στιγμή μάλιστα που ήδη η ασφάλειά μας είναι η πιο φτηνή στην αγορά. Οι τελευταίες εγκρίσεις αφήνουν ακάλυπτο ποσό 30.000 γεν το τρίμηνο. Σημειωτέον ότι η πρεσβεία δεν φρουρείται ούτε από Ελληνα ούτε από Ιάπωνα αστυνομικό».

Κωμικοτραγική είναι η εικόνα που περιγράφει ο πρέσβης του Τόκιο όπου υπάλληλος αγόρασε με δικά του έξοδα καρέκλα γραφείου και πλήρωσε επίσης τον «carpet doctor» για τον καθαρισμό σαλονιού γραφείου.

Οι δαπάνες της καθαρίστριας μειώθηκαν κατά 80% με αποτέλεσμα ο πρέσβης να της προτείνει να μείνει στην πρεσβευτική κατοικία, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα διαβίωσής της και να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Επίσης, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος μείωσε κατά 40% τις δαπάνες βενζίνης και διοδίων, διπλασιάστηκε το κόστος τους στο ιαπωνικό κράτος, με αποτέλεσμα ο πρέσβης να καταβάλει χρήματα από την τσέπη του.

- Ενα βήμα πριν από την έξωση βρίσκεται το προξενείο στο Λος Αντζελες καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ενοίκια τουλάχιστον δύο μηνών. Η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ είχε δώσει διαβεβαίωση ότι θα λυνόταν το θέμα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που πέρασε. Στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον οι υπάλληλοι είχαν να πληρωθούν από το Νοέμβριο, όπως επίσης και οι λογαριασμοί ρεύματος και ύδρευσης.

- Ούτε μια ούτε δύο, αλλά πέντε επιστολές έστειλε ο πρέσβης του Ναϊρόμπι στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα όπου εκφράζει την «κραυγή απελπισίας» από το προσωπικό, Ελληνες και επιτόπιους. «Θεωρώ ως απαράδεκτη τη μη καταβολή μισθοδοσίας, έστω στο επιτόπιο προσωπικό, το οποίο σε λίγο, κυριολεκτικά, θα πεινάσει. Στο ίδιο πλαίσιο οι προσωπικές υποχρεώσεις και οι υποχρεώσεις προς τα παιδιά μας μένουν ανεξόφλητες». Στην τελευταία επιστολή του με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου ο πρέσβης Δημήτρης Λούνδρας επισημαίνει ότι τα χρήματα για τον Ιανουάριο δεν έχουν αποσταλεί και δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων της Αρχής.

«Ενδεικτικά, υπηρεσιακά αυτοκίνητα δεν κινούνται ελλείψει μπαταρίας και βενζίνης, η γεννήτρια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην πρεσβευτική κατοικία δεν έχει καύσιμα, αλλά και η διαχειρίστρια εταιρεία γραφείων της πρεσβείας μας απειλεί πως θα μας στερήσει το δικαίωμα στάθμευσης εάν δεν καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα. Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει το κλείσιμο της Αρχής αυτής θα παρακαλούσαμε να το κάνετε με αξιοπρέπεια, τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο όνομα της χώρας μας. Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι πρόωρη μονομερής καταγγελία του συμβολαίου ενοικίασης των γραφείων της πρεσβείας θα σημάνει πολύχρονο και εξευτελιστικό διασυρμό Ελλάδας και πρεσβείας στην υποσαχαρική Αφρική και όχι μόνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη είναι και η εικόνα στην πρεσβεία του Μεξικό, όπου δεν έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για το μήνα Ιανουάριο.

Οι πρεσβείες της Νότιας Αφρικής, των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ δεν είναι συνδεδεμένες με το κωδικοποιημένο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης καταβολής χρημάτων «swift», με αποτέλεσμα οι λειτουργικές δαπάνες των πρεσβειών και η μισθοδοσία διπλωματικών ακολούθων και υπαλλήλων να καθυστερεί πλέον των 20 ημερών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν όπου όχι μόνο δεν έχουν καταβληθεί επί δύο μήνες μισθοί και λειτουργικά έξοδα, αλλά και τα χρήματα φτάνουν με το ταχυδρομικό ταχυδρομείο, με καθυστέρηση ακόμη και ένα μήνα.

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι πρεσβείες της Νότιας Αφρικής καθώς έχουν αναθέσει τη φύλαξή τους σε ιδιωτικές εταιρείες. Πρέσβεις εκφράζουν φόβους πως η συνεχής καθυστέρηση της πληρωμής τους εγκυμονεί κινδύνους και για την ασφάλειά τους, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα στραφούν εναντίον της πρεσβείας είτε προξενώντας ζημιές στο κτίριο είτε βλάπτοντας τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.

Οι διπλωματικές αρχές στο Οσλο και στη Βιέννη αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης και ηλεκτροδότησης, γι' αυτό έχουν αφαιρέσει λαμπτήρες από τα φωτιστικά και αναγκάζονται για κάποιες ώρες να διακόψουν τη θέρμανση. Το αποτέλεσμα, πρέσβεις και υπάλληλοι να κυκλοφορούν με παλτό...

- Η πρεσβεία στη Βιέννη είναι βαμμένη με μπλε και κόκκινο χρώμα. Αναρχικοί σε εκδήλωση συμπαράστασης προς την ελληνική αντίστοιχη ομάδα έριξαν μπογιές στο κτίριο της πρεσβείας και ακόμη δεν έχουν εγκριθεί τα χρήματα της αποκατάστασής του.

- Οι φθορές και η αδυναμία συντήρησης των κτιρίων (που έχουν ακόμη και ιστορική σημασία) είναι μια ακόμη πληγή για το ΥΠΕΞ. Στο Βερολίνο το προπολεμικό κτίριο που δόθηκε ωε δωρεά στο ελληνικό κράτος ως πολεμική επανόρθωση είναι σχεδόν ετοιμόρροπο. Επειτα από είκοσι χρόνια αγώνα, οι διπλωματικές αρχές κατάφεραν μόλις πριν από λίγους μήνες να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής τους. Στο μεταξύ η πρεσβεία λειτουργεί σε ενοικιασμένο κτίριο.

- Ανάλογη είναι η κατάσταση στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, τη Βιέννη και την Ουάσιγκτον.