Σειρά επαφών με τους ομολόγους του του Ιράν, του Κατάρ, καθώς και με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ του Κοσόβου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα πλαίσια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση με τον ιρανό ΥΠΕΞ, Μοχάμαντ Ζαρίφ επί τάπητος τέθηκαν διμερή θέματα, αλλά και το ζήτημα της Συρίας.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στους στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν και τόνισαν τη σημασία προώθησης του παγκόσμιου διαθρησκειακού διαλόγου.

Αντάλλαξαν παράλληλα εκατέρωθεν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων στην Αθήνα και στην Τεχεράνη αντίστοιχα και συμφωνήθηκε η έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., την προεδρία της οποίας θα αναλάβει το επόμενο εξάμηνο, επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου της Ε.Ε. με το Ιράν.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη να είναι καθολική η απαγόρευση κατοχής και χρήσης χημικών όπλων τόσο από το καθεστώς όσο και από την αντιπολίτευση, όπως προβλέπεται και από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Κατά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, Χαλίντ Μπιν Μοχάμεν Αλ Ατίγια, εξετάστηκαν τρόποι προώθησης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και ενίσχυσης της επενδυτικής παρουσίας του Κατάρ στη χώρα. 

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Αλ Ατίγια συμφώνησαν, επίσης, στην ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Από πλευράς του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ε.Ε., θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Χωρών του Κόλπου.

Παράλληλα, ο κ Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Εnver Hoxhaj.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν η ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Αθήνα, η προοπτική των διμερών σχέσεων, καθώς και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.