Πολιτική επιλογή και όχι εξαναγκασμό από πλευράς τρόικας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυση περίπου 1.400 εργαζόμενους στα οκτώ μεγαλύτερα δημόσια ιδρύματα της χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις, ο κ. Τσίπρας «έκανε λόγο για ολομέτωπη επίθεση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» και αυτό όπως επεσήμανε συμβαίνει για δύο λόγους: «Ο πρώτος λόγος είναι διότι θέλουν να ευνοήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ιδρύματα και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της γνώσης».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή.

Εκ μέρους του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση μονομερώς, ατεκμηρίωτα, χωρίς καμία αξιολόγηση, αποφάσισε από μόνη της ότι στα Πανεπιστήμια περισσεύει προσωπικό και δεν λείπει.

Αυτό το πράγμα, συνέχισε, προσβάλλει το Σύνταγμα και θα πρέπει να υπάρξουν κοινές προσφυγές  από τα οκτώ θιγόμενα Πανεπιστήμια ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, καθώς και το θέμα της προσβαλλόμενης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και επίσης θα υπάρξουν και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια.