Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών που προωθεί επίσης την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς των ταξί. Όλα αυτά εν μέσω αντιδράσεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για την  τροπολογία που εξαιρεί τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το σύνολο των άρθρων, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Η Χρυσή Αυγή δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε οκτώ από τα 123 άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ δήλωσε «παρών» σε τριάντα ένα. Ανάμεσα στα άρθρα που υπερψήφισε, είναι το άρθρο 38 που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις ανάληψη του επιβατικού έργου από τοπικές αρχές ή ανεξάρτητους εγχώριους φορείς ελεγχόμενους από το Δημόσιο - όπως επίσης και το άρθρο 75 που αναθέτει στην υπό ίδρυση Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ) να επιλαμβάνεται καταγγελιών για παραβίαση των δικαιωμάτων των επιβατών. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε εξάλλου, και τρία άρθρα από το κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που αφορά την τροποποίηση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων.

Η ΔΗΜΑΡ από την άλλη, υπερψήφισε τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, δήλωσε "παρών" σε δέκα ενώ καταψήφισε δεκατρία. Ανάμεσα στα άρθρα που καταψήφισε, είναι τα άρθρα 9, 10, 22, 23 και 24, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην εκτεταμένη ευχέρεια που δίνεται στην "υποστελεχωμένη" Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών, να χαράσσει η ίδια τους γενικούς κανόνες και προϋποθέσεις του υπεραστικού επικοινωνιακού σχεδιασμού, να διενεργεί τους διαγωνισμούς και να προβαίνει κατ΄εξαίρεση, ακόμα και σε απευθείας αναθέσεις.

Αντιδράσεις για την τροπολογία των «πόθεν έσχες»

Νωρίτερα, τα πυρά συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δέχθηκε η ρύθμιση που εξαιρεί τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», τις οποίες υποβάλλουν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτετση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η ρύθμιση που εξαιρεί τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», τις οποίες υποβάλλουν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία έξι άρθρων, κατατέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, επισυναπτόμενη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών. Αν και είναι υπογεγραμμένη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και από τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν είναι υπογεγραμμένη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, εξέφρασε την «πλήρη αντίθεσή» του με τη ρύθμιση και δήλωσε πως «δεν μπορεί να ψηφιστεί από μένα».

«Φωτογραφική, σκανδαλώδη, ύποπτη και με έντονη οσμή διαπλοκής» διέκρινε τη διάταξη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπέδειξε τη δυνατότητα που εισάγεται «να ξεπλυθούν μίζες» μέσω ναυτιλιακών μετοχών που δεν θα περιλαμβάνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. «Υπενθυμίζω πως αρκετοί εφοπλιστές έχουν μπει μέσω αχυρανθρώπων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης - και ορισμένοι μάλιστα, διαφημίζουν και τη σχέση τους με τον πρωθυπουργό» παρατήρησε. Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης έκανε έκκληση για απόσυρση της ρύθμισης, αξιώνοντας ωστόσο «να μάθουμε και το μαγειρείο που την ετοίμασε».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν ενημερώθηκαν για τη συγκεκριμένη διάταξη, «η σκοπιμότητα της κατάθεσης της οποίας εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά». Ζήτησε δε, να τοποθετηθεί ο παριστάμενος υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να εκφράσει την άποψη της κυβέρνησης.

«Πολλά ερωτήματα» είδε να εγείρονται και η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη, ιδιαίτερα μάλιστα, «καθώς φημολογείται πως θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αντικατασταθούν από ένα "πόθεν έσχες" - και είναι περίεργο να κατατίθεται τώρα μια τέτοια ρύθμιση».

Συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, θεώρησε επιπρόσθετα ως απαράδεκτο να προστίθεται η εν λόγω διάταξη σε μια τροπολογία που περιλαμβάνει θετικές ρυθμίσεις, όπως η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Η ρύθμιση είναι χαριστική στους εφοπλιστές» παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, ενώ τέλος και ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, θεώρησε «δεδομένο πως πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη», ζητώντας ωστόσο παράλληλα «να φροντίσουμε να μπορέσουν να υπερψηφιστούν τα υπόλοιπα άρθρα της τροπολογίας».

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως τη ρύθμιση κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, και πως ο ίδιος τη συνυπέγραψε «διότι στην τροπολογία περιέχονται και άλλα θέματα που έπρεπε να συνυπογράψουμε». «Το κείμενο της διάταξης του άρθρου 6 προστέθηκε την τελευταία στιγμή» σημείωσε.

«Εκ μέρους της Επιτροπής, μιλούμε όλοι για απόσυρση του άρθρου 6» συμπέρανε ο πρόεδρος, Γ. Βλάχος επισημαίνοντας: «Αν επιμείνει ο κ. Αθανασίου, θα πρέπει μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια να το υποστηρίξει. Τέρμα αυτά τα παιχνιδάκια στην πλάτη των βουλευτών. Όλα έχουν ένα τέλος- τελεία και παύλα».

«Η κυβέρνηση δεν είναι ομοσπονδία φέουδων. Όποιος συνυπογράφει το πακέτο, συνυπογράφει και τα μέρη του» αντείπε στον υπουργό Μεταφορών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. «Απ' τη στιγμή που παίρνει αποστάσεις ο παριστάμενος υπουργός, ας μεταφέρει στον κρυπτόμενο Χ. Αθανασίου το μήνυμα της Επιτροπής, ότι σε τέτοιες μεθοδεύσεις μπαίνει τέρμα» συμπλήρωσε.

- «Δεν είμαι κομιστής, ούτε αγγελιοφόρος του υπουργού Δικαιοσύνης. Συνυπέγραψα μία τροπολογία» ανταπάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

- «Είχατε υπογράψει τι διαβάσατε; Γιατί κε πρόεδρε, ο υπουργός Μεταφορών έχει μία προϊστορία με νομοθετήματα τα οποία υπογράφει χωρίς να διαβάζει...» επανήλθε ο Δ. Παπαδημούλης.

- «Να είστε σοβαρός κύριε λαϊκιστά» απάντησε οργισμένος ο Μ. Χρυσοχοΐδης. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έρθει να υποστηρίξει ή να αποσύρει τη διάταξη» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την αντιπαράθεση, ο προεδρεύων, Γ. Βλάχος, υπενθύμισε πως οι τροπολογίες επρόκειτο να συζητηθούν την Πέμπτη και ως εκ τούτου ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήταν υποχρεωμένος να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.