Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η ΑΟΖ και η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο βρέθηκαν πάνω-πάνω στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Οι Τούρκοι παρακολουθούν με δυσπιστία τις εξελίξεις και έχουν άμεσο ενδιαφέρον να μάθουν από πρώτο χέρι τι και πόσο έχει προχωρήσει, στις συνεννοήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες. Επισήμως, το κύριο θέμα συζήτησης των δύο πλευρών ήταν το Κυπριακό και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έγιναν μετά, αν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φρόντισαν να παίξουν το θέμα χαμηλά, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στο ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Το ότι η ΑΟΖ – και ειδικά η προοπτική να καταλήξει η Ελλάδα σε σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο - ήταν το κύριο θέμα στην συνάντηση το κατέστησε σαφές ο ίδιος ο Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε κοινό στόχο των δύο χωρών να σταθεροποιηθεί η Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτά που αφορούν την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Η δική μας αντίληψη είναι πως η Αίγυπτος πρέπει να σταθεροποιηθεί και πρέπει να οδηγηθεί στην πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, έτσι ώστε να εκφράζεται πολιτικά όλη η αιγυπτιακή κοινωνία και όλοι οι Αιγύπτιοι πολίτες που έχουν ως βασικό στόχο την ασφάλειά τους και την ευημερία τους», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η τριμερής συνάντηση που είχαμε, χθες το βράδυ, με τους συναδέλφους μου της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν στρέφεται εναντίον κανενός και, προφανώς, δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία.

Γιατί εμείς θέλουμε πάντα, όλες οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου – πιο συγκεκριμένα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας – να αξιοποιούμε τον πλούτο της περιοχής, να κινούμαστε από κοινού στο πεδίο της ενέργειας. Και φυσικά η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή».

Ο Βενιζέλος ρωτήθηκε και για το πώς σχολίασε η τουρκική πλευρά την τριμερή, και απάντησε ότι ζήτησε να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της συνάντησης. Ο ίδιος είπε στο Νταβούτογλου, ότι πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας και ότι για την Ελλάδα, η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή. Τόνισε μάλιστα πως η Αθήνα θα ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας

Το τι πράγματι συζητήθηκε στην τριμερή, δεν αποκαλύφθηκε στις δηλώσεις και δεν το αποκάλυψε ο Βενιζέλος στον Νταβούτογλου, ωστόσο δεν ήταν δύσκολο για εκείνον να το φανταστεί. Άλλωστε όταν Αίγυπτος, της Κύπρος και Ελλάδα συζητούν για τις θαλάσσιες ζώνες, να χάσουν έχουν μόνο οι Τούρκοι.  Ο Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν η συνέχεια των επισκέψεων στο Κάιρο από τον ίδιο και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη και μίλησε για οργάνωση σε επίπεδο υπουργικό. Ο Κασουλίδης εξέφρασε τη βούληση της Λευκωσίας για συγκρότηση ενός άξονα Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου ανάλογου με εκείνου που ήδη υπάρχει με το Ισραήλ. Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε βασικό αντικείμενο της συνεργασίας με την Αίγυπτο «την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο».

Στη συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι δύο «μητέρες πατρίδες» θα συναντηθούν με τον ειδικό διαπραγματευτή κάθε κοινότητας: «Η Κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή», είπε ο Βενιζέλος.