Η πρόοδος και η ολοκλήρωση του έργου του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη παραμένει μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού η σύλληψη και αρχή του έργου έγινε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Τη διαβεβαίωση έδωσε μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντώντας σε σχετική επισήμανση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε τις στοιχειώδεις συμβατικές υποχρεώσεις για το διαβαλκανικό αγωγό, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν θέλει το έργο, ενώ περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους είχε επικαλεσθεί προεκλογικώς και ο σημερινός πρωθυπουργός.

"Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν πληρώνουμε ούτε τα κοινόχρηστα του Οργανισμού, για ένα έργο που θα μετατρέψει την Ελλάδα από πελάτη σε παίκτη", είπε ο κ. Κεδίκογλου.

"Σας διαβεβαιώνω ότι αποτελεί πρώτης προτεραιότητας υπόθεση", απάντησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις ή προβλήματα σημειώνονται, δεν οφείλονται στην Ελλάδα.

Στις αιτιάσεις του βουλευτή για καθυστερούμενες οφειλές, η υπουργός είπε ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες για επιστροφές ή αποδόσεις ΦΠΑ στην εταιρεία, που επιλύθηκαν με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

"Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει ούτε πολιτική σκοπιμότητα, ούτε άλλη ερμηνεία", τόνισε η υπουργός.