Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αίσθηση, πολλές συζητήσεις αλλά και, τα αναμενόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλά σχόλια προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Νίκου Δένδια να επιβάλλει σειρά αλλαγών στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή -  να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα και αμφισβητήσεις η διερεύνηση των καταγγελιών περί προνομιακών σχέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με την Χρυσή Αυγή. 

Η απόφαση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, για την οποία είχε λάβει την έγκριση του Μαξίμου, προκάλεσε προβληματισμό στα στελέχη της Ν.Δ., αντιδράσεις υπήρξαν ακόμη και στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού, ενώ πυροδότησε και σενάρια όχι μόνον για το ενδεχόμενο μίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε κλίμα έντονης πόλωσης και με τη Χρυσή Αυγή στο... καναβάτσο αλλά και για το πολιτικό αύριο του ίδιου του υπουργού Δημ. Τάξεως. 

Το πολιτικό κλίμα είναι ηλεκτρισμένο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένουν δυσχερείς ενώ επίκειται και το άνοιγμα των μεγάλων θεμάτων που αφορούν στο πλεόνασμα, το δημοσιονομικό κενό και το πρόσθετο πακέτο στήριξης που θα χρειαστεί η χώρα. Σε αυτό το περιβάλλον δεν λείπουν όσοι ισχυρίζονται ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει έως και το υπόβαθρο για μία εκλογική αναμέτρηση. 

Ωστόσο, δεν ήταν τα εκλογικά σενάρια που κυριάρχησαν χθες στα πολιτικά γραφεία. Αλλά ο προβληματισμός για τις συνέπειες των καρατομήσεων στην ΕΛ.ΑΣ. και οι εκτιμήσεις για τις επιδιώξεις του ίδιου του Νίκου Δένδια. Στελέχη που έχουν γνώση της κατάστασης στην ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η απομάκρυνση της φυσικής ηγεσίας του σώματος να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Να προκαλέσει δηλαδή αντιδράσεις ωθώντας μεγαλύτερη ακόμη μερίδα ενστόλων στη Χρυσή Αυγή, αυτή τη φορά ως αντίδραση στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας.

Την ίδια στιγμή, γαλάζια στελέχη με κυβερνητική εμπειρία την περίοδο 2004 – 2009 σημείωναν ότι για σειρά εκ των στελεχών που απομακρύνθηκαν έχουν όχι μόνον την έξωθεν καλή μαρτυρία αλλά και πλούσια επιχειρησιακή δράση, αναφερόμενοι ιδιαιτέρως στον αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλο, ο οποίος φέρονταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας, κατά τις επικείμενες κρίσεις.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., δεν ήταν λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι οι επιλογές του κ. Δένδια ενέχουν και το προσωπικό στοιχείο. Άλλωστε, ο κερκυραίος πολιτικός είχε και, κατά το παρελθόν, ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Χ.Α. κάνοντας πρώτος λόγο ακόμα και για απαγόρευση της Οργάνωσης. Τότε, το Μαξίμου είχε κρατήσει αποστάσεις καθώς δεν επιθυμούσε τη στοχοποίηση της Οργάνωσης, προκειμένου να μην ενισχυθεί η αντισυστημική της εικόνα και, συνεπώς, η ροή ψηφοφόρων προς αυτή.

Πλέον, με το Μαξίμου να επιλέγει τη μετωπική αντιπαράθεση, ο κ. Δένδιας έχει αναλάβει να προσωποποιήσει αυτή την αναμέτρηση με εντολή του Πρωθυπουργού.

Πολιτικά στελέχη όλων των τάσεων πάντως παρακολουθώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νίκου Δένδια, σημείωναν με νόημα χθες ότι ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως ακολουθεί ενδεχομένως μία προσωπική ατζέντα που αφορά στο πολιτικό του αύριο και τη δημιουργία προφίλ τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.  

Ήδη από χτες, φούντωσαν τα σενάρια που ήθελαν τον κ. Δένδια να αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στο Δήμο Αθηναίων.