Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους διοικητές όλων των στρατιωτικών μονάδων να τον ενημερώσουν γραπτά για τον κάθε αξιωματικό ξεχωριστά αν είναι καλοί οικογενειάρχες, αν καταναλώνουν αλκοόλ, αν παίζουν τζόγο, τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, αν πηγαίνουν και προσεύχονται και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Taraf, η κίνηση αυτή του Ερντογάν έγινε τον Δεκέμβριο του 2012 και προκάλεσε μεγάλη αντίδραση των αξιωματικών που θεωρούν πως η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να τους φακελώσει.

Το θέμα για τα τουρκικά δεδομένα είναι σοβαρό, καθώς ο τουρκικός στρατός έχει μια κοσμική, λαϊκή δομή και η ανεξιθρησκεία είναι βασική αρχή.

Να σημειωθεί ότι οι αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε δεξίωση συνήθιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ. Μάλιστα στο παρελθόν το αλκοόλ έχει δημιουργήσει θέματα στις δεξιώσεις του προεδρικού μεγάρου Τσάνκαγια, όπου Γκιουλ, Ερντογάν και οι υπόλοιποι πολιτικοί δεν καταναλώνουν αλκοόλ ενώ οι αξιωματικοί επιδεικτικά κρατούσαν πάντα ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι εάν υπάρξουν στοιχεία γι αυτούς που να δείχνουν ότι δεν ζουν σύμφωνα με τις αυστηρές επιταγές του Ισλάμ θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και η αποστρατεία τους ,με την πρώτη ευκαιρία, θα είναι δεδομένη...

Γ. Κοκ.