Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο τελευταίος των κομματικών μοϊκανών, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, που είχε την έδρα του στο ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης 18 ετοιμάζεται να μετακομίσει στα γραφεία της Συγγρού, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων χρεών του κόμματος.

Η διατήρηση του ιστορικού κτηρίου που επελέγη το 1975, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν πλέον αδύνατη για τη ΝΔ καθώς απλώς μεγέθυνε την τρύπα στα ήδη προβληματικά οικονομικά του κόμματος. Το τελευταίο διάστημα σωρεύονταν οφειλές τόσο προς την ιδιοκτησία του κτηρίου, δηλαδή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όσο και προς το προσωπικό.

Το μηνιαίο μίσθωμα για το κτήριο είναι 10.000 ευρώ ενώ το κόστος μισθοδοσίας για τους 7 εργαζομένους υπολογίζονταν σε περίπου 15.000 – 17.000 το μήνα. Οφειλόμενα υπάρχουν τόσο για ενοίκια όσο και προς το προσωπικό και βούληση τόσο της ηγεσίας του Ινστιτούτου όσο και της Νέας Δημοκρατίας είναι το σύνολο των οφειλών να τακτοποιηθεί άμεσα.

Οι κ. Γ.Μιχελάκης και Κ. Τασούλας, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαριάννα Πυργιώτη κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες εξορθολογισμού ώστε το Ινστιτούτο να επιβιώσει και η εγκατάλειψη της Ρηγίλλης είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είχε προηγηθεί ο περιορισμός του αριθμού του προσωπικού, η ριζική μείωση των δαπανών και η αναζήτηση χορηγιών ή συνδιοργανωτή (κυρίως από τα αδελφά ινστιτούτα του εξωτερικού) για τις εκδηλώσεις και ημερίδες του Ινστιτούτου.

Στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του ΙΔΚΚ και, συνολικά, του κόμματος έχει ριχτεί και ο νέος Γραμματέας της ΝΔ Ανδ. Παπαμιμίκος καθώς πλέον τα κόμματα δεν έχουν να προσδοκούν ούτε σε υψηλές κρατικές επιχορηγήσεις ούτε βέβαια σε... διευκολύνσεις από τις τράπεζες, πάνω από τις οποίες βρίσκεται το άγρυπνο μάτι της τρόικας.

Όπως και να έχει, πάντως, η οριστική αποχώρηση της ΝΔ από τη Ρηγίλλης, έστω κι αν τα γραφεία του κόμματος έχουν μεταφερθεί δύο και πλέον έτη στη Συγγρού, συνιστά ένα τέλος εποχής. Από το 1975 άλλωστε, η Ρηγίλλης ήταν άμεσα συνυφασμένη με τη Ν.Δ. ενώ στο κτήριο αυτό γράφτηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας...