Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Απτά στοιχεία από τις εν εξελίξει έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης πριν την οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, πολλώ δε μάλλον αντιπαράθεση, στη Βουλή επιθυμεί να έχει ο Πρωθυπουργός.

«Η συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή και τον κίνδυνο διόγκωσης του νεοναζιστικού μορφώματος δεν θα γίνει με συνθήματα αλλά επί πραγματικών περιστατικών» σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επιδιώκοντας σαφώς να διαφοροποιήσουν τη στάση του Μαξίμου από την, εν πολλοίς, τακτική συνθημάτων από πλευράς αντιπολίτευσης.

Πέραν των ερευνών από αστυνομία και δικαιοσύνη, η κυβέρνηση επιταχύνει και τις νομοθετικές της παρεμβάσεις για το ζήτημα καθώς πολύ σύντομα αναμένεται στη Βουλή η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου για την αυστηροποίηση του αντιρατσιστικού νόμου (σ.σ. υπήρξε χθες συνεννόηση και με την πλευρά ΠΑΣΟΚ) αλλά και η τροπολογία του Υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη με την οποία θα παγώνει η χρηματοδότηση κομμάτων, βουλευτές και στελέχη των οποίων κατηγορούνται για κακούργημα

Υπέρ της επιλογής Σαμαρά να δεθεί, ακόμη περισσότερο, ο φάκελος Χρυσή Αυγή που εξετάζει η δικαιοσύνη αλλά και να έχουν προχωρήσει οι έρευνες ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ πριν την όποια δημόσια συζήτηση στη Βουλή συνηγορεί και η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η εν λόγω συζήτηση θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τον κ. Αλ. Τσίπρα προκειμένου να «στοιχειοθετήσει» πολιτική σχέση μεταξύ ΝΔ και ΧΑ (σ.σ. αυτό άλλωστε επικαλούνται δημοσίως στελέχη της Κουμουνδούρου) όσο και από τον επικεφαλής της Οργάνωσης της Χρ. Αυγής Νικ. Μιχαλολιάκο προκειμένου να «σχηματοποιήσει» την εικόνα του «διωκόμενου από το πολιτικό σύστημα».

Σε κάθε περίπτωση, η διεξαγωγής της προ ημερησίας συζήτησης, την οποία ζήτησε και επισήμως χθες ο κ. Τσίπρας, δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί το Σάββατο για τις ΗΠΑ, απ όπου επιστρέφει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Η δε Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συγκληθεί σε σώμα, ούτως ή άλλως, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ήτοι στις 7/10. Δεδομένου, όμως, ότι ο κ. Σαμαράς την Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, επικεφαλής του μισού υπουργικού συμβουλίου και ομάδας επιχειρηματιών, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο η συζήτηση να προγραμματιστεί μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και, συνεπώς, θα παραπεμφθεί για την εβδομάδα 14 – 18 Οκτωβρίου.