Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Από την περασμένη Κυριακή, όπου το ΒΗΜΑ δημοσίευσε άρθρο, που υποστηρίζει ότι μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονταν στα όπλα από στρατιωτικούς, μέλη των ειδικών δυνάμεων, στο Πεντάγωνο επικρατεί αναβρασμός.

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε κατεπείγουσα εντολή να διενεργηθεί έρευνα, για να διαπιστωθεί αν όλα αυτά είναι πραγματικότητα και σε ποιο βαθμό. Η ηγεσία του στρατεύματος κινητοποιήθηκε από τη Δευτέρα, σε κάθε σώμα δόθηκε εντολή να διενεργήσει έρευνα στα σώματα καταδρομέων που υπάγονται σε αυτό.

Η έρευνα είναι απλή, σε κάθε διοικητή και σε κάθε επικεφαλής του γραφείου Ασφάλειας κάθε μονάδας καταδρομέων θα ζητηθούν πληροφορίες, αν έχει υποπέσει στην αντίληψη τους τέτοια συμπεριφορά ή τέτοια δραστηριότητα στη μονάδα τους. Οι πληροφορίες αυτές θα παραδοθούν στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και εκείνος με τη σειρά του θα τις διαβιβάσει στον υπουργό.

Η διαδικασία  αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, που δεν διαψεύστηκαν επισήμως από το υπουργείο Άμυνας, οι ανακριτές των ενόπλων δυνάμεων θα έχουν συνδρομή στις έρευνες αυτές και από άλλες υπηρεσίες του κράτους, και κάτω από αυτό πολλοί καταλαβαίνουν εμπλοκή στις έρευνες από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική.

Γνώστες του αντικειμένου δεν περιμένουν από την έρευνα που διεξάγεται πολλά πράγματα, τα σώματα καταδρομέων άλλωστε διακρίνονται από ένα ιδιαίτερα ισχυρό esprit de corps και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μέλη των σωμάτων αυτών, ακόμα και αν έχουν διαπιστώσει τέτοιες ενέργειες και διαφωνούν μαζί τους, θα τις αποκαλύψουν στους ερευνητές. Από την άλλη, ούτε στο υπουργείο ούτε όμως και στον πολιτικό κόσμο δίνει κανείς πολλές πιθανότητες να υπάρχει τέτοιου είδους εμπλοκή εν ενεργεία στρατιωτικών.

Όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που ξέρουν το χώρο, οι στρατιωτικοί είναι στελέχη που θέλουν να κάνουν καριέρα και δύσκολα θα την έθεταν σε κίνδυνο με τέτοιες ενέργειες.

Πράγματι, αν τέτοιου είδους συμπεριφορές αποκαλυφθούν, αυτό θα είναι πάρα πολύ σοβαρό και οι εμπλεκόμενοι θα τιμωρηθούν πολύ αυστηρά, γιατί η εκπαίδευση παραστρατιωτικών οργανώσεων ισοδυναμεί με προετοιμασία πραξικοπήματος. Στρατιωτικές πηγές πάντως δίνουν λίγες πιθανότητες σε αυτό το σενάριο και θεωρούν πιθανότερο, αν κάτι τέτοιο έχει πραγματικά συμβεί, να ήταν πολίτες, που υπηρέτησαν ως έφεδροι αξιωματικοί των καταδρομών οι εκπαιδευτές.

Αυτές οι υπόνοιες κυκλοφορούν ευρύτατα τις τελευταίες μέρες και δεν είναι τυχαίο ότι η Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων θεώρησε υποχρέωση της να βγάλει επίσημη ανακοίνωση ότι «δεν έχει σχέση με κανέναν Πολιτικό χώρο, ούτε εκπαιδεύει ομάδες κανενός.

Η εκπαίδευση αφορά στα Μέλη μας και οι πολιτικές πεποιθήσεις ενός έκαστου είναι σεβαστές, όσο δεν εκδηλώνονται μέσα στην Κ.Ε.Ε.Δ. Πολιτικές τοποθετήσεις δεν γίνονται αποδεκτές και είναι λόγος διακοπής της σχέσεως με την Κοινότητα».  Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι καυτό και αναμένεται να απασχολήσει την επικαιρότητα  για πολύ καιρό ακόμα.