Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σταθερούς φίλους φαίνεται ότι έχει στην Αθήνα η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών περιφέρονται σε διάφορα υπουργεία και δείχνουν ότι έχουν μεγάλη άνεση με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και το αντίστροφο.

Η διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι περίπατος, αναδεικνύει εκλεκτικές «συγγένειες» και φωτίζει φιλίες, έστω παροδικές, των τροϊκανών με μέλη της δικομματικής κυβέρνησης.

Εκτός από τον σταθερό σύμμαχο και φίλο τους, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που δεν χάνει ευκαιρία να είναι σε ανοικτή γραμμή μαζί τους και να μην προβάλλει αντιστάσεις, υπάρχουν και άλλοι υπουργοί που έχουν λάβει τα εύσημα και λαμβάνουν το πιστοποιητικό…«καλής διαγωγής» της τρόικας.

Ένας αρκετά καλός φίλος της τρόικας αποδεικνύεται ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και δεν χάνει την ευκαιρία να το δηλώνει αυτό στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με τους τροικανούς. Αυτό έπραξε και στην προχθεσινή συνάντηση, όπως κυκλοφόρησε στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα, όπου τους είπε ότι ο ίδιος έχει ψηφίσει τα μνημόνια και τηρεί κατά γράμμα το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να κατανοήσουν και αυτοί, ότι δεν μπορεί να ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Τα εύσημα έλαβε χθες και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και βαθμολογήθηκε με άριστα για το πρόγραμμα κινητικότητας. Λόγω της καλής πορείας του, φαίνεται ότι του δίνουν και την παράταση που ζήτησε για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Ο υπάκουος μαθητής της τρόικας είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που αποτελεί και τον πιο σταθερό συνομιλητή του Στουρνάρα, ο οποίος τον έχει υπό την προστασία του. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει στις διαθέσεις της τρόικας και θεωρείται από τους πιο συνεργάσιμους.

Καλή διάθεση για συνεργασία δείχνουν και άλλοι υπουργοί, οι οποίοι αξιολογούνται θετικά από την τρόικα. Ο ένας είναι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στο υπουργείο του και ο άλλος είναι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Αντίθετα, κακή χημεία υπάρχει με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο που τους έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ενώ ήταν αυτός που αντέδρασε και δεν μπήκε στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, η μεγάλη μάζα δασκάλων και καθηγητών.

Απέναντι στις διαθέσεις της τρόικας είναι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που θεωρείται από τα μέλη της κυβέρνησης που βάζουν κόκκινες γραμμές, όπως έγινε και στο θέμα της τύχης της αμυντικής βιομηχανίας. Στην ίδια λογική κινείται και ο γ.γ. της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος και προ ημερών διεμήνυσε δημόσια, ότι εμείς και όχι οι ξένοι θα αποφασίσουμε για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.