«Η απλοποίηση των διαδικασιών, της μείωσης των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών, είναι στην πρώτη πολιτική προτεραιότητα του δικού μας υπουργείου» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνεργασία του υπουργείου, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που αφορά την άρση διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους πιστωτές» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η απλοποίηση των διαδικασιών με τον τρόπο της, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της διαφθοράς».

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περίπου 150 δημόσιοι λειτουργοί, εθνικοί εμπειρογνώμονες και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, δεκάδες κλαδικοί φορείς και οργανώσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς χαρτογράφησης της νομοθεσίας με τελικό στόχο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Παράλληλα, για πρώτη φορά αποκτάει θεσμική μορφή η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Γνωμοδοτικού Συμβούλιου (BAC). Στο πλαίσιο αυτό, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ καταγράφουν τις απόψεις τους και συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Ήδη έχουν καταγραφεί 4.600 διοικητικά βάρη, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου, οριστικοποιείται ο εντοπισμός του 20% των υποχρεώσεων που έχουν το μεγαλύτερο διοικητικό κόστος και δημιουργούν την υψηλότερη όχληση.

Τέλος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου χαιρετίζοντας τις εργασίες του Επιχειρηματικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου επεσήμανε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα, τόνισε ότι «η επανεκκίνηση της ανάπτυξης προϋποθέτει απλοποίηση των διαδικασιών, κατάργηση των εμποδίων και μείωση του διοικητικού κόστους και πρόσθεσε ότι «επελέγη ένας διεθνής οργανισμός εγνωσμένου κύρους για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, διότι θεωρούμε κομβικής σημασίας τη διασφάλιση συγκεκριμένου αποτελέσματος».