current views are: 1

25 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση15:01

Βλέπει Αναστασιάδη στη Ν. Υόρκη ο Βενιζέλος – Τι συζήτησε με τον αλβανό ΥΠΕΞ

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο υπουργό των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη θα συναντηθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Δημοσίευση 15:01’
αρθρο-newpost

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο υπουργό των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη θα συναντηθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον κύπριο υπουργό των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη θα συναντηθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και ακολούθως, θα συνεχίσει τις επαφές του στον ΟΗΕ, με συναντήσεις που θα έχει με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το βράδυ, ο αντιπρόεδρος θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παραθέτει ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα της νοτιανατολικής Ευρώπης, εξετάστηκαν τρόποι προώθησης της πολιτικής συνεργασίας και των διμερών σχέσεων και συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η συζήτηση των δυο υπουργών διεξήχθη στο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά την πρόσφατη ανεπίσημη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα, αμέσως μετά την εκλογή του και τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος, αφού συνεχάρη τον κ. Μπουσάτι για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προοπτικές περιφερειακής και διμερούς συνεργασίας που διανοίγονται με την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP) και τον ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Επίσης, συζήτησαν για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στα Τίρανα στις 14 Οκτωβρίου και ο αντιπρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να αποφεύγονται πράξεις στο επίπεδο της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, που εκπέμπουν εσφαλμένα μηνύματα, δεν συμβάλλουν στην επίτευξη του κοινού στόχου των δύο χωρών για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και την καλλιέργεια ενός πνεύματος φιλίας και καλής γειτονίας και δεν διευκολύνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας που αποτελεί σταθερή επιθυμία της Ελλάδας.


σχετικα αρθρα