Σε επίπεδο εκπροσώπου κοινότητας, θα γίνεται η  διαπραγμάτευση της Αθήνας και της Άγκυρας με τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή, αντίστοιχα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μετά την αποψινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συντονισμός των δύο πλευρών και προσέθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που κάνει ο πρόεδρος της Κύπρου ώστε να «δημιουργηθεί ένα νέο μομέντουμ, μια νέα ευκαιρία, μια νέα δυναμική για μια βιώσιμη, δίκαιη λύση στο Κυπριακό».

Μία λύση που, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, «πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τέτοια που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό, που θα εκφραστεί με δημοψήφισμα για το μέλλον του, για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ο τρόπος συνεργασίας αποδίδει καρπούς» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας ότι «η θέση μας, όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί μέσα από τη συνεννόησή μας, είναι πάρα πολύ καθαρή».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά είναι ετοιμη για διαπραγματευσεις όποτε χρειαστεί με τον διαμεσολαβητή της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Για μας, σημασία έχει η διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της υπόστασης και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ και εκφράζεται από τον Πρόεδρό της, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και παίρνει όλες αυτές τις νέες πρωτοβουλίες για τις οποίες έχετε πλήρη γνώση», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι «οι κρίσιμες πολυμερείς διαβουλεύσεις που γίνονται, θα βοηθήσουν ώστε αυτό που επιδιώκουμε -έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο- να γίνει πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε χρήσιμη από όλες τις πλευρές τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο, καθώς καθώς υπήρξε ενημέρωση για τις επαφές αμφοτερων των πλευρών στο πλαίσιο της 68ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη ευαρέσκεια του, για την στήριξη της Ελληνικής Κυβερνησης ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για την σημασία της συνάντησης με τον Νταβούτογλου, ενώ σημείωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Βενιζέλο ότι δεν έχει σημασία το πότε αλλά το πως θα γίνει επανέναρξη των συνομιλιών.