Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σκληρή αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Στη συνάντηση αυτή θα είναι εκτός από τους τροϊκανούς, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου η νέα διοίκηση των ΕΑΣ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με τις ολοκληρωμένες  προτάσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών θα πειστούν οι τροϊκανοί ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μπορούν να εξυγιανθούν εν λειτουργία και δεν χρειάζεται να γίνει σε αυτά εκκαθάριση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι όχι μόνο δεν θα δημιουργούν ελλείμματα αλλά ότι θα αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο και κέρδη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει η σύμβαση μεταξύ Αμερικής και ΕΑΣ που θα αποφέρει πάνω από 200 εκ. δολ στην εταιρία.

Αλλά το ισχυρό χαρτί  είναι η δρομολογούμενη παραγγελία από την Ινδία ύψους 2 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια και αφορά την προμήθεια συστημάτων  «Άρτεμις» και πολλών πυρομαχικών.

Εάν όλα πάνε καλά από τη σημερινή σύσκεψη η παραγγελία της Ινδίας στα ΕΑΣ  θα παρουσιασθεί και επίσημα καθώς αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει.

Βέβαια η τρόικα είναι αρκετά δύσπιστη και δύσκολα θα υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση με την οποία  ζητούσε εδώ και τώρα να μπει «λουκέτο» στα ΕΑΣ.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα αντιτάξει εκτός από τις παραγγελίες και την οικειοθελή αποχώρηση 200 εργαζομένων από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς επίσης και τον διαχωρισμό των στρατιωτικών από τα πολιτικά εργοστάσια των ΕΑΣ.

Στη συνέχεια τα πολιτικά εργοστάσια μπορούν να βγουν προς πώληση σε ιδιώτες ώστε να μειωθούν τα έξοδα της κρατικής εταιρίας. Το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ θα παραμείνει σε κρατικό έλεγχο καθώς τίθεται και θέμα εθνικής ασφάλειας.