Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις διαπραγματεύσεις να εισέρχονται στον τελικό γύρο του πρώτου σταδίου του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Οι δανειστές αναμένεται να επανέλθουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών σε σύσκεψη στην οποία θα μετέχει και η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες από την Ελλάδα και έως τότε πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (με το μεγάλο πρόβλημα να εντοπίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών), το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 (κατατίθεται στη Βουλή, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, έως την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Ecofin της 15ης Οκτωβρίου, με αντικείμενο, κατά το δεύτερο στάδιο του ελέγχου, την επικαιροποίηση του Μνημονίου, τη συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και το τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να οριστικοποιήσει τα στοιχεία για το 2013 και να συμφωνήσει για ένα προσχέδιο προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα.

Στη συνέχεια, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014. «Αγκάθια» παραμένουν, επίσης, οι αποκρατικοποιήσεις (η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία), η είσπραξη εσόδων από τη φοροδιαφυγή, οι επαγγελματικές μισθώσεις και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα είναι μαραθώνιες, καθώς το απόγευμα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, με τη συμμετοχή, εκτός απροόπτου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά.