Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με τους θεσμούς της Δημοκρατίας απαντά η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στις σπασμωδικές κινήσεις της Χρυσής Αυγής, που χθες δεν δίστασε να προχωρήσει ακόμη και σε εκλογικό εκβιασμό σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές της βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Τα σενάρια για παραίτηση σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, διακινήθηκαν από τα ίδια τα στελέχη της, τα οποία κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους και στο περιστύλιο του κοινοβουλίου και προσπαθούσαν να πείσουν τους δημοσιογράφους πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και ότι «θα κάνουν χρήση όλων των συνταγματικών μέσων, σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη ασκήσει ποινική δίωξη σε κάποιον από τους ίδιους»!

Τις απειλές αυτές στην κυβέρνηση τις αντιμετωπίζουν ως κίνηση αποσταθεροποίησης και εκτιμούν ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπροστά στο ενδεχόμενο να πρωταγωνιστήσουν στις γνωστές εικόνες με τα τζιπ της αντιτρομοκρατικής να τους οδηγούν σιδεροδέσμιους στη Δικαιοσύνη, θέλουν να αποδείξουν είτε ότι δεν φοβούνται, είτε ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και εκτός Βουλής.

Ωστόσο παρά τα σενάρια που διαρρέονταν ως αντίδραση απελπισίας, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο και πως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα προσπαθήσουν να παρουσιαστούν ως πολιτικά διωκόμενοι, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με μια ποινική διαδικασία.

Άλλωστε και πρακτικά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί καθώς θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές, ξεχνώντας όλα τους τα «προνόμια», με ότι αυτό συνεπάγεται, να παραιτηθούν και οι επόμενοι στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής που θα έπαιρναν τη θέση των πρώτων και να διεξαχθούν συμπληρωματικές εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αλλά και αναπληρωματικές σε εθνικό επίπεδο για τη μια θέση επικρατείας που κατέχει το κόμμα.

Όσο περνούν οι μέρες πάντως, με τις εξελίξεις να τρέχουν και τις αποκαλύψεις για το ρόλο της Χρυσής Αυγής να διαδέχονται η μία την άλλη, κάτι τέτοιο δεν θα έχει νόημα, καθώς ήδη στις δημοσκοπήσεις ο σχηματισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου φυλλορροεί.

Όλες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή κατέβασε τη μάσκα και συνδέθηκε με αίμα, έπειτα από τη στυγερή δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, τα ποσοστά της, τα οποία γνωρίζουν σημαντική κάμψη, αναμένεται να συρρικνωθούν κι άλλο, όσο οι ψηφοφόροι τους συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ποιους υποστήριζαν τόσο διάστημα.

Παρά τις αποκαλύψεις πάντως, η Χρυσή Αυγή προανήγγειλε μηνύσεις κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, για να χαρακτηριστούν… εγκληματικές οργανώσεις(!). Η Δικαιοσύνη ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την έρευνα μέχρι τέλους, με τα στελέχη του Νίκου Μιχαλολιάκου να σπάνε την ομερτά και να καταθέτουν στοιχεία-φωτιά που αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις.

Εκτός όμως από την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του νεοναζισμού στη χώρα μας, καθώς ένα νέο μόρφωμα με άλλο όνομα μπορεί να εμφανιστεί ως δήθεν αντισυστημική λύση.

Για το λόγο αυτό, κυβερνητικά στελέχη, σημείωναν στο newpost, ότι θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να αποδείξει ότι έχει αλλάξει ριζικά και έχει λάβει υπόψη τα λάθη των προηγούμενων χρόνων.

Η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, όπως έχει επιμείνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, αναφέρουν, ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων που προκαλεί το κοινό αίσθημα και να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του μεταναστευτικού προβλήματος.

Παράλληλα, τονίζουν τα ίδια στελέχη, θα πρέπει η ανάπτυξη να αντικαταστήσει τα μέτρα περικοπών που υπήρχαν μέχρι τώρα, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Για το λόγο αυτό, σημειώνουν, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται εδώ και καιρό μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά.