Για το Ελσίνκι αναχωρεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρώπης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της συνόδου αλλά και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο των εργασιών με ομολόγους του, ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει τις θέσεις του για την οικονομική κρίση στην χώρα μας και θα υποστηρίξει ότι δικαιώθηκε η αρχική του τοποθέτηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου ανακυκλώνουν και παρατείνουν την ύφεση και δεν οδηγούν σε έξοδο.

Θα τονίσει ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα για την ελληνική οικονομία και θα υπενθυμίσει την πρότασή του για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Θα προβάλλει δε ότι ήδη τα στοιχεία από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μνημονίου είναι αποθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι και το έλλειμμα δεν μειώθηκε όσο προβλεπόταν ενώ και οι αρνητικοί δείκτες της ύφεσης και της ανεργίας ξέφυγαν προς τα πάνω.

Θα επισημάνει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολιτικών και θεσμών που να ενισχύουν την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και η Ιρλανδία. Θα επαναλάβει δε την πρότασή του για έκδοση Ευρωπαϊκού ομολόγου ενώ θα επιχειρηματολογήσει εναντίον του γαλλογερμανικού σχεδίου για συνταγματικής κατοχύρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά την χώρα μας θα ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους χωρίς λήψη επιπλέον μέτρων που θα γονατίσουν την ελληνική οικονομία. Ο κ. Σαμαράς θα υποστηρίξει ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα και θα επισημάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί κατάσταση αποσταθεροποίησης σε μία εποχή που ο αραβικός κόσμος ήδη ζει κοσμογονικές αλλαγές.

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού υποστηρίζει ότι το κλίμα για τη ΝΔ μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει αποκατασταθεί μετά την αρχική ψυχρότητα με την οποία τα αδελφά κόμματα είχαν αντιμετωπίσει το "όχι" μνημόνιο. Προσθέτουν ότι η επιβεβαίωση των προβλέψεών τους δικαιώνει την αρχική τους τοποθέτηση και τους αφήνει περιθώριο για περαιτέρω προσέγγιση. Άλλωστε, λένε, η ΝΔ δεν είναι μόνη. Ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας κ. Ραχόι με τον όποιο συναντήθηκε πρόσφατα κινείται σε παραπλήσια γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου ενώ σύμπλευση υπάρχει και στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης που οξύνεται λόγω του κύματος φυγής από τις αραβικές χώρες που συνταράσσονται.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Πρωθυπουργοί μέλη του ΕΛΚ από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ παίρνουν μέρος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Σαμαράς θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του, ενώ θα επιδιώξει ιδιαίτερη συνάντηση με τον νικητή των πρόσφατων εκλογών της Ιρλανδίας, ο οποίος επίσης είχε κάνει κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για το ιρλανδικό μνημόνιο και εξελέγη με πρόταγμα την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για την χώρα του. Άλλωστε το επιχείρημα αυτό ότι η ΝΔ θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου θα προβάλλει σταδιακά στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο κ. Σαμαράς.

Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα συνοδεύουν, ο Εκπρόσωπος της ΝΔ Ιωάννης Μιχελάκης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρος Παπασταύρου και οι σύμβουλοι του Προέδρου Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης.