Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζοντας τις επαφές του, στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί διαδοχικά, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας, του Καζακστάν, της ΠΓΔΜ, του Παναμά, της Σαουδικής Αραβίας και το βράδυ θα λάβει μέρος στον Πολιτικό Διάλογο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τις χθεσινές επαφές του, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μάλκι.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και για τη συνάντηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε στον κ. Μάλκι τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στο καθεστώς των Αγίων Τόπων. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Μάλκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στη Ραμάλα, στις 9 Οκτωβρίου.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Ντίντερ Μπούρκχαλτερ. Κατά τη διάρκειά της αντηλλάγησαν απόψεις πάνω σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τις σχέσεις της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυνατότητα συντονισμού ανάμεσα στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ και στην επικείμενη ελβετική προεδρία στον ΟΑΣΕ. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπούρκχαλτερ εξέτασαν τρόπους αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ελβετίας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι επενδύσεις.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την επιτάχυνση των απαραιτήτων διαδικασιών για τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και φορολόγησης ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων Συμβάσεων της Ελβετίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να μεταφέρουν στα Υπουργεία Οικονομικών των δυο χωρών την ανάγκη επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζίζ, κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκαν τα κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας -Λιβύης. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Λιβύης για οικοδόμηση σταθερών δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.