Με μία «γεμάτη» ημέρα σήμερα στην Αθήνα, μετά τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ολοκληρώνει την τριήμερη περιοδεία του στην Ελλάδα, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα».

Τόνισε δε σε συνέντευξη τύπου ότι «η λύση δεν είναι να βγούμε από την Ευρώπη αλλά να την αλλάξουμε».

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο και τους Οικολόγους - Πράσινους και ήταν ένα ανοικτό κάλεσμα κινητοποίησης και παρέμβασης για να ενισχυθεί η «κοινωνική Ευρώπη», που απευθύνεται σε νέους, ενεργούς πολίτες, κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και κάθε πολίτη που νοιώθει ότι αποτελεί μέρος της Ευρώπης και γι' αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα.

Ο Κον Μπεντίτ απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μίλησε για την Χρυσή Αυγή, για την θεωρία των δύο άκρων, το γενικό ευρωσκεπτικισμό, το μείζον θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, που θα έπρεπε να ορίζεται από το ευρωκοινοβούλιο, τις γερμανικές εκλογές και αλλά και για τα λάθη των Πράσινων.

Σχετικά με την Χρυσή Αυγή, ανέφερε ότι υπάρχει μία αναταραχή και μία ευρεία συζήτηση γι' αυτό το θέμα σε όλη την Ευρώπη και ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φασιστικά, τα συντηρητικά, αλλά και τα αριστερά κόμματα θα πρέπει να είναι σαφής: Η συζήτηση πρέπει να αφορά, είπε, το νόημα της ΕΕ. Αλλά, πρόσθεσε, η δύναμη της Χρυσής Αυγής δεν είναι προϊόν της Ευρώπης, μολονότι οι πολιτικές λιτότητας μπορεί να ωθούν προς εκεί, καθώς υπάρχει μία ελληνική ευθύνη που προέρχεται και από την ιστορία της Ελλάδας. Μέλημα της Ευρώπης, πρόσθεσε, είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι' αυτό και σε μία κατάσταση δεινή, όπως η ελληνική, η ΕΕ θα έπρεπε να παρέχει τους πόρους, που θα διασφαλίζουν μίαν ελάχιστη κοινωνική προστασία των αδυνάτων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι προστατεύει ένα κομμάτι της κοινωνίας, που βάλλεται ώστε να μην μπορούν να το αποπροσανατολίσουν οι εξτρεμιστές.

Σχετικά με την θεωρία των «δύο άκρων», επισήμανε ότι η ΧΑ είναι μία εγκληματική οργάνωση, ενώ τα κόμματα, είτε πρόκειται για το ΣΥΡΙΖΑ, είτε για τον κ. Σαμαρά, μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά σίγουρα όχι εγκλήματα.

Ο Κον Μπεντίτ αναφερόμενος στον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, είπε ότι τώρα, με τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις στους πολίτες για την ουσία της Ευρώπης που θέλουμε, πάνω σε μία πολιτική συζήτηση, που να είναι υπέρ του ευρώ, αλλά με τη δέουσα κριτική για τα σημερινά του προβλήματα. Όλες οι χώρες, πρόσθεσε, θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη, αλλά το ζητούμενο είναι να συμφωνήσουν ότι ο προϋπολογισμός της πρέπει να ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο, ώστε να επιλέγονται οι συνολικές πολιτικές που θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Σχετικά με τις γερμανικές εκλογές, είπε ότι η κα Μέρκελ έκανε καλή δουλειά, ενώ οι Πράσινοι βγήκαν αποδυναμωμένοι από τις εκλογές, κάνοντας το μεγάλο λάθος, ξεκινώντας από μία βάση κοινωνικής δικαιοσύνης, να προτείνουν αύξηση των φόρων που αφορούσαν το 10% της κοινωνίας.

Τέλος σχετικά με τα περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Κον Μπεντίτ είπε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την ΕΕ, καθώς έχουμε δημιουργήσει μία Ευρώπη στην οποία πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε δυσκολίες και λάθη.

Στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Κον Μπεντίτ ήταν οι νυν και πρώην ευρωβουλευτές των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος και Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Βούλα Τσέτση.

Το απόγευμα ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσαν σε συζήτηση γύρω από τους τομείς της οικονομίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ το βράδυ ο Κον Μπεντίτ θα είναι ο βασικός ομιλητής σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα.