Η κοινωνία θέλει ακομμάτιστους, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική πινακοθήκη Πειραιά για τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου αναφέρθηκε στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στην οικονομική κρίση και τη διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε κάποιες εισηγήσεις σχετικά με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είπε ότι θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα δεύτερο ενιαίο με τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά και από όλες τις παρατάξεις. Πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος για να κατέβει, προϋπόθεση θα είναι να έχει πλήρες ψηφοδέλτιο, να καλύπτει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που έχει ο δήμος του, συν ένα επιπλέον ποσοστό που μπορεί να είναι 50% η παραπάνω.

Με αυτό τον τρόπο, τόνισε, θα δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να μπορεί να επιλέγει δήμαρχο αυτόν που επιθυμεί καθώς και δημοτικούς συμβούλους από άλλες παρατάξεις και πολιτικούς χώρους.

Μάλιστα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σύστημα τόσο καλό που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες και ανέφερε ως παράδειγμα τις εκλογές στο δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας που γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Η κοινωνία θέλει ακομμάτιστους, είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση ως το πρώτο μετερίζι του κοινωνικού κράτους, εκεί όπου ο πολίτης έρχεται σε επαφή με την εξουσία αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά του προβλήματα ζητώντας βοήθεια.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση φέρνοντας ένα παράδειγμα:

«Σου έδωσα 16 εκατ. δραχμές για την ομάδα σου και μάλιστα τα πέντε ήταν για εξαγορά αγώνα, προκειμένου να ανέβεις κατηγορία, τόνιζε το 1999, δήμαρχος πόλης, απευθυνόμενος σε πρόεδρο τοπικής ομάδας, μέσα σε αίθουσα δημοτικού συμβουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αυτό πραγματικά που εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή ο λαϊκισμός και οι ακραίες απόψεις για να πούνε ότι η δημοκρατία μας έχει πρόβλημα, κάποιοι θέλουν να ξαναβάλουν τη δημοκρατία στη χειρουργική κλίνη» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι όποιος νομίζει ότι η κρίση είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης των οικονομικών, είναι μακριά νυχτωμένος.

«Η κρίση είναι κρίση θεσμών» πρόσθεσε ο κ.Μιχελάκης και επικρότησε το δήμαρχο Πειραιά που μίλησε για την ουσία του προβλήματος που είναι το θέμα της διαφάνειας σε σχέση με την κρίση, ενώ χαρακτήρισε πολύ ώριμη την ελληνική κοινωνία να ξεχωρίζει και να διακρίνει τα τελικά γεγονότα που θα δείξουν το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής.

«Ως λαός είχαμε βολευτεί και αφήσει πράγματα στην άκρη, δίνοντας το δικαίωμα σε κάποιους να μπουν στη λογική του βλαχοδήμαρχου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε λέγοντας: «Ωστόσο το να βάζουμε όλους στον ίδιο κουβά και να τους καταδικάσουμε συλλήβδην θεωρώντας ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο είναι μια πλήρης φασιστική αντίληψη».