Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει τέτοιο «πισωγύρισμα στη Δημοκρατία» όσο η Ελλάδα γράφει σε νέο της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian. Με τίτλο «η Δημοκρατία στην Ελλάδα σε κίνδυνο» αναφέρεται στις προειδοποιήσεις της δεξαμενής σκέψης Demos  άλλά και στις προειδοποιήσεις των εφέδρων για πραξικόπημα. 

Την ίδια μέρα που οι δικαστικές αρχές διέταξαν έρευνα σχετικά με ιστότοπο εφέδρων που προειδοποιούσαν για πραξικόπημα, η δεξαμενή σκέψης υπέδειξε την Ελλάδα και την Ουγγαρία ως τις δύο χώρες τις πιο ευάλωτες για δημοκρατικό πισογύρισμα. 

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η Ελλάδα συγκλονίζεται από υψηλή ανεργία, κοινωνική αναταραχή, διαφθορά και μια σοβαρή απογοήτευση για το πολιτικό κατεστημένο» ενώ επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. ενώ εκφράζονται φόβοι για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στη χώρα. 

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως αυξάνονται οι φόβοι πως αντί να τιθασευτεί η εξτρεμιστική οργάνωση, η καταστολή της ομάδας μπορεί τελικά να δημιουργησει μια σπασμωδική κίνηση. Το κόμμα οι ηγέτες του οποίου θαυμάζουν τον Αδόλφο Χίτλερ και έχουν υιοθετήσει ένα έμβλημα που μοιάζει στη σβάστικα διατηρούν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις παρά τη δημόσια κατακραυγή μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα. 

Η Χρυσή Αυγή καταλήγει έχει καρπωθεί όσο κανείς άλλος την οικονομική κρίση στην Ελλάδα καταλήγει η εφημερίδα.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η Ελληνική Προεδρία

Η επίσης βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρεται με εκτενές ρεπορταζ στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως συνδέει την άνοδο της Χρυσής Αυγής με την προεδρία της Ε.Ε. που θα αναλάβει η χώρα από 1η Ιανουαρίου. 

«Η άνοδος της Χρυσής Αυγής που έχει κερδίσει 18 έδρες στο κοινοβούλιο εκθέτει την Ελλάδα σε διεθνή κριτική λίγο πριν αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρεία τον Ιανουάριο. Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον το τρίτο πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα αν και η στήριξή της έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο αυτόν τον μήνα μετά τον θάνατο του Φύσσα. Φημολογείται πάντως ότι θα παραιτηθεί από το κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να εκβιάσει εκλογές», επισημαίνει.