Θα συνεδριάσουν και σήμερα εκ νέου τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με τις διοικήσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων καθώς χτες δεν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις που έγιναν αν και ήταν πολύωρες.

Οι τροϊκανοί ζήτησαν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και τεκμηρίωση για τη  βιωσιμότητα των δύο κρατικών αμυντικών εταιριών.
Καλά πληροφορημένοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δήλωναν χτες στο newpost πως ούτε και σήμερα πιθανόν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα για τις δύο αυτές εταιρίες και πως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Για τα ΕΑΣ το «ατού» είναι ότι υπάρχουν παραγγελίες προς εκτέλεση που ξεπερνούν τα 200 εκ. δολ. ενώ ακολουθεί και μια παραγγελία από την Ινδία ύψους 2 δις ευρώ (!) που θα ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια.

Άρα θα εισρέει συνεχώς χρήμα στην εταιρία το οποίο  θα καλύπτει τις χρηματικές υποχρεώσεις της.

Ωστόσο οι τροϊκανοί επικαλούνται τα υψηλά συσσωρευμένα χρέη που έχει η εν λόγω εταιρία, από τα προηγούμενα οικονομικά έτη.

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι με το «σπάσιμο» της εταιρίας σε δύο τμήματα, στρατιωτικά και πολιτικά εργοστάσια τα οποία και θα πουληθούν σε ιδιώτες, καθώς και με τη μείωση του προσωπικού κατά 200 άτομα θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμη εφόσον έχει συνεχώς παραγγελίες.

Πάντως οι συζητήσεις για τα ΕΑΣ έχουν εξελιχθεί σε σήριαλ που έχουν προκαλέσει κούραση αλλά και εκνευρισμό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για την έκβαση των συζητήσεων που αφορούν την ΕΛΒΟ. Το θετικό εδώ είναι στη συγκεκριμένη εταιρία το προσωπικό είναι περιορισμένο.

Σε ερώτηση του newpost προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους πότε θα υπάρξει επιτέλους μια σαφή απόφαση για το τι θα γίνει τελικά με τις εταιρίες αυτές, η απάντηση ήταν «άγνωστο».

Ενδέχεται να μην παρθεί τελεσίδικη απόφαση για τα ΕΑΣ, αλλά να τους δοθεί μία πίστωση χρόνου. Να προχωρήσει η εξυγίανση τους εν λειτουργία και το θέμα να εξεταστεί μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπου και θα υπάρχουν νέα οικονομικά στοιχεία για την εταιρία.

 Γ.Κοκ.