Η γλώσσα του σώματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι χαρακτηριστική όταν αναφέρεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με πολυσέλιδο αφιέρωμά του στον γερμανό υπουργό Οικονομικών το περιοδικό Spiegel.

«Ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει μεγάλη μεν επιρροή στην Ευρώπη, αλλά είναι και από τους πλέον μισητούς, κυρίως στο Νότο, καθώς πολλοί θεωρούν υπεύθυνη για τη φτώχεια και την ανεργία στην πολιτική του που στηρίζεται στην εφαρμογή της λιτότητας», αναφέρει το άρθρο του περιοδικού που υπογράφουν οι Ούλριχ Φίχτνερ και Αλεξάντερ Σμόλτσικ.

«Στο γραφείο του, στο δωμάτιο με αριθμό 4358 του 5ου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται δέκτης διαμαρτυριών από πολίτες, κυρίως της Αθήνας και της Μαδρίτης, που τον θεωρούν υπεύθυνο για τα δεινά τους. Για αυτούς είναι ο λιγότερο διαλλακτικός από άλλους πολιτικούς που πέρασαν από το ίδιο γραφείο. Τον κατηγορούν για το γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι τους αναγκάζονται να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, ότι η τευτονική του μανία πίσω από τα μέτρα λιτότητας έχει εξαθλιώσει την Ευρώπη και την έχει μετατρέψει σε παρηκμασμένο τόπο...», σημειώνει Spiegel.

Και οι αρθρογράφοι διατυπώνουν το ερώτημα αν αυτός ο άνδρας με το γκρι κοστούμι γνωρίζει τι ακριβώς κάνει...

Συνεχίζοντας τονίζει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των μοντέλων και των θεωριών και των πολιτικών αποφάσεων στην πράξη. Αυτό που πιστεύουν οι ειδικοί είναι ότι το σωστό αποκλίνει από την πραγματικότητα του εφικτού - η πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από πολιτικούς συμβιβασμούς στις Βρυξέλλες, αναταραχή στη Λισαβόνα και τη μάχη του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα είναι μόνο ένα παράδειγμα, αλλά πολύ καλό, ωστόσο. Ο Σόιμπλε συχνά αναφέρεται στην Ελλάδα και όταν το κάνει αναστενάζει βαθιά και κάνει παύσεις, τρίβει τα μάτια του και ενώνει τα χέρια του μπροστά από το πρόσωπό του, σαν να προσεύχεται. Θα έπρεπε η χώρα να έχει φύγει από την ευρωζώνη το 2010; Η πιθανότητα αυτή συζητήθηκε με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, αν και οι συζητήσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν ποτέ δημοσίως. Οι αριθμοί ήταν ξεκάθαροι και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ», προσθέτει το Spiegel.