Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Την ώρα που αρκετοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής αρχίζουν να νιώθουν καυτή την ανάσα της Δικαιοσύνης πίσω τους, ο Νίκος Μιχαλολιάκος από το περιστύλιο της Βουλής διατύπωσε και επίσημα τον εκλογικό εκβιασμό, τον οποίον διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη του, μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Εν αναμονή του εισαγγελικού πορίσματος που θα ξεκαθαρίσει αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση ή όχι, ο κ. Μιχαλολιάκος προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα από το γήπεδο της Δικαιοσύνης που ερευνά το κόμμα του για κακουργήματα, στην πολιτική εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι «η Χρυσή Αυγή αμύνεται» και μέσα στα πλαίσια «των νομίμων συνταγματικών δικαιωμάτων» της θα εξαντλήσει «κάθε μέσο προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική της τιμή».

Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά συμπλήρωσε ότι «εάν η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως, δεν θα είναι ένοχη η Χρυσή Αυγή, αλλά αυτοί οι οποίοι τη δαιμονοποιούν, αυτοί που τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο», σε μια επιχείρηση να πείσει ότι διώκεται για τις «ιδέες» της και όχι για εγκληματικές πράξεις.

Απέναντι στον εκλογικό εκβιασμό του Νίκου Μιχαλολιάκου, στο Μέγαρο Μαξίμου στέλνουν το μήνυμα ότι «η Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά συνομιλητές του πρωθυπουργού. Στην κυβέρνηση είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα να προχωρήσουν οι έρευνες όπως έχουν δρομολογηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. 

Οι σπασμωδικές κινήσεις του κ. Μιχαλολιάκου που τώρα καταλαβαίνει τη θέση στην οποία βρίσκεται, δεν φαίνεται να προκαλούν κανένα φόβο ή αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από όπου σημειώνεται ότι οι προσπάθειες του αρχηγού της Χρυσής Αυγής να τρομάξουν η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη και η αστυνομία και να υποχωρήσουν, θα πέσουν στο κενό.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πάντως σε δύο συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει πριν από λίγες ημέρες είχε ξεκαθαρίσει ότι όποιος επιδιώκει πρόωρες εκλογές, επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη λέξη «δολιοφθορά».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι προκρίνουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών εκτιμούν ότι αυτή την ώρα η Χρυσή Αυγή είναι απαξιωμένη και από την άλλη η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εμφανιστεί ως μοναδικός πόλος σταθερότητας για τη χώρα, θέτοντας και το διακύβευμα των δύο άκρων.

Το κρίσιμο ζητούμενο στην περίπτωση που η Χρυσή Αυγή κάνει πράξη την απειλή της, είναι αν υπάρχουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να το δουν ως ευκαιρία και να ποντάρουν πάνω στο Νίκο Μιχαλολιάκο για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, την ώρα που απαιτείται να μην διασπαστεί το κοινό μέτωπο κατά του νεοναζισμού και να υπάρξει συνολική απομόνωση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ερωτήματα προκαλεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της οποίας πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Νίκος Βούτσης δήλωσαν ότι εάν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τότε «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε ένα διπλό δημοψήφισμα, εναντίον του ναζισμού και ταυτόχρονα εναντίον του μνημονίου».

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πρόωρες εκλογές, που θα έχουν προκληθεί με τέτοιο τρόπο, για να ρίξει την κυβέρνηση, προκάλεσε την αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών που σημείωναν ότι ένα κόμμα του οποίου η ηγεσία διακηρύττει πως θέλει να εντάσσεται στο συνταγματικό τόξο δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει μια συνταγματική εκτροπή για να δείξει τα αντιμνημονιακά του αισθήματα, με απώτερο στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση πάντως που η Χρυσή Αυγή κάνει πράξη τον εκβιασμό της, οι 15 περιφέρειες στις οποίες θα διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές είναι: Α΄ Αθηνών, Β΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, Αττικής, Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας και Σερρών.