current views are: 1

27 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:20

Υπό την προεδρία Παπανδρέου συνεδρίασε η ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, προήδρευσε χθες, στην τακτική ετήσια συνάντηση του Προεδρείου της Οργάνωσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Δημοσίευση 11:20’
αρθρο-newpost

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, προήδρευσε χθες, στην τακτική ετήσια συνάντηση του Προεδρείου της Οργάνωσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, προήδρευσε χθες, στην τακτική ετήσια συνάντηση του Προεδρείου της Οργάνωσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Στη συνάντηση που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μπουμπακάρ Κεϊτά, νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Μάλι, ο Έλιο Ντι Ρούπο, Πρωθυπουργός του Βελγίου, ο Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Ναβίν Ρανγκουλάμ, Πρωθυπουργός του Μαυρικίου, ο Ζοζέφ Μουσκάτ, Πρωθυπουργός της Μάλτας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλζα, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, ο Έρο Εναλουόμα, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, ο Μάριαν Λούπου, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, ο Μανουέλ Βισέντε, Αντιπρόεδρος της Αγκόλα, ο Τίτους Κορλατεάν, Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, ο Ζλάτκο Λαγκούμζτια, Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, η Πεντουκένι Ιθάνα, Υπουργός Εσωτερικών της Ναμίμπια,  ο Άλφρεντ Γκουζεμπάουερ, πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, η Ουάφα Χατζί, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και πολλοί ηγέτες κομμάτων που συμμετέχουν στο Προεδρείο της Οργάνωσης. 

Βασικά θέματα της συνάντησης, σε αντιστοιχία με τα ζητήματα που απασχόλησαν την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ήταν οι θέσεις των σοσιαλιστών σε σχέση με την αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ μετά το 2015, η προώθηση της δημοκρατίας, της πράσινης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και οι εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου στην εναρκτήρια εισήγηση του επεσήμανε ότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και της άνισης ανταπόκρισης των κρατών μελών του ΟΗΕ, οι στόχοι απέχουν πολύ από το να υλοποιηθούν έγκαιρα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια μεγάλη συζήτηση για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, και είναι πολύ σημαντικό ότι με στόχο την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, για πρώτη φορά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας θέματα όπως, η αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση, η διαφάνεια, το κράτος δικαίου, η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης, η ισότητα των φύλων, και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι θέματα που εδώ και χρόνια προωθούν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι η λύση των χρόνιων προβλημάτων που σχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορούν να επιλυθούν αν δεν υπάρχει σωστή λειτουργία της δημοκρατίας και η απαραίτητη πολιτική βούληση. Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι το παγκόσμιο κίνημα που συνδυάζει τις αρχές και τους στόχους της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της ισότητας και της δικαιοσύνης με την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στη Συρία, λέγοντας ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση διπλωματικής λύσης που πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε, επισημαίνοντας ότι, η σύγκρουση στη Συρία που κινδυνεύει όχι μόνο να καταστρέψει μια χώρα, αλλά και να αποσταθεροποιήσει και τις γειτονικές χώρες, είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τον εντοπισμό και την καταστροφή των χημικών όπλων. Γι’ αυτό χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα ώστε να βρεθούν λύσεις σε βάθος χρόνου. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε μια λεπτομερή και δραματική ανάλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος στη Συρία, κάνοντας έκκληση για την ανάγκη αφύπνισης της Διεθνούς κοινότητας. Για το ζήτημα της Συρίας η Σοσιαλιστική Διεθνής αποφάσισε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεχάρη τον Μπουμπακάρ Κεϊτά για την πρόσφατη νίκη του στις Προεδρικές εκλογές στο Μάλι. Μια νίκη μέσα από πρωτόγνωρες για την χώρα δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες που θα βοηθήσει καθοριστικά στη σταθεροποίηση της στρατηγικής σημασίας αφρικανικής χώρας που μόλις βγαίνει από έναν δύσκολο εμφύλιο πόλεμο. Η Σοσιαλιστική Διεθνής που έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού του Μάλι, ήταν παρούσα μέσω της  αποστολής παρατηρητών στις εκλογές  δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της. 

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη αλλαγής πορείας από τις πλούσιες χώρες που δεν επλήγησαν και συχνά επωφελήθηκαν από την κρίση, προς την κατεύθυνση μιας πιο ισορροπημένης πολιτικής που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και όχι στην ρητορική των στερεοτύπων και της λιτότητας. Η σημερινή κατάσταση έχει ως συνέπεια και μια επιβράδυνση της πορείας ένταξης πολλών κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως και στην πορεία συνεργασίας και ανάπτυξης των μεσογειακών χώρων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια πορεία που η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια. 


σχετικα αρθρα