Με τον πρεσβευτή της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Ντολντ (Wolfgang Dold) συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συνάντηση είχε ως επίκεντρο συζήτησης την εμβάθυνση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας σε όλο το εύρος των θεμάτων που απασχολούν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως υπουργός και οι οποίες σχετίζονται με τη ρευστότητα της ακτοπλοΐας, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ευρύτερη αξιοποίηση των λιμανιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση Ο κ. Βαρβιτσιώτης, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει λάβει σήμερα η αντιμετώπισή του φαινομένου: «Έχουμε, από τη μία πλευρά, να αντιμετωπίσουμε τη γεωμετρική αύξηση των ροών της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα και, από την άλλη, τη φυσική εξάντληση του προσωπικού μας, αλλά και των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν, καθώς βρίσκονται σε συνεχή και 24ωρη επαγρύπνηση. Επιπλέον, λειτουργούμε ουσιαστικά χωρίς "μπάτζετ" για την αγορά νέων μέσων και τολμώ να πω ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού είναι πραγματικά αξιοσημείωτα», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το προσωπικό του Λιμενικού επιδεικνύει ένα σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο, κόντρα στην άδικη κριτική που συχνά δέχεται. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, «εκτός των άλλων έχει επωμιστεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς έργο, που είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η φροντίδα δηλαδή και η περίθαλψη των παράνομων μεταναστών για τις πρώτες 24 ή 48 ώρες».

Ο Β. Ντολντ, αφού συνεχάρη τον κ. Βαρβιτσιώτη για το έργο του, συμφώνησε ότι η ελληνογερμανική συνεργασία, η οποία εδράζεται, άλλωστε, στη μακροχρόνια φιλική σχέση των δύο χωρών, μπορεί να γίνει ακόμη πιο εποικοδομητική στο μέλλον. Επίσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δυναμική των πόλεων του Πειραιά και της Αθήνας, ως προορισμών αφετηρίας για την κρουαζιέρα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε μία συχνή και τακτική επικοινωνία, ώστε η ελληνογερμανική συνεργασία στη ναυτιλία να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.