Η υποκρισία που περιβάλλει τις συζητήσεις γύρω από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, σχετικά με την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου.

Η ανακοίνωση αυτή απαντά στη σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης για αναστολή -μέχρι νεοτέρας- των επιστροφών των αιτούντων άσυλο από την Γαλλία στην Ελλάδα. Οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές επισημαίνουν ακόμη ότι, ενώ το ίδιο έχουν πράξει ήδη η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία και το Ηνωμένο βασίλειο, συνεχίζουν να καταδικάζουν τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συνεχίζουν -κατά την ανακοίνωση- να θεωρούν υπερβολικό τον αριθμό αιτήσεων ασύλου που ικανοποιεί η Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αφορά την Ελλάδα.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως ότι τα προβλήματα και οι ελλείψεις αλλά και η υποκρισία που περιβάλλει τις συζητήσεις γύρω από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ σχετικά με την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο.

Θυμίζουμε ότι από το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά τη θέσπιση μηχανισμού αναστολής των επιστροφών που προβλέπει το Δουβλίνο ΙΙ για τις χώρες που δέχονται μεγάλη πίεση. Την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα καταδικάζεται από εθνικά συνταγματικά δικαστήρια για την αδυναμία να ανταποκριθεί στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που επιστρέφουν στη χώρα μας. Τον Νοέμβριο του 2010 το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης αποφασίζει τη συνέχιση του Δουβλίνο ΙΙ. Ενάμιση μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2010 η Γερμανία αναστέλλει τις επιστροφές στην Ελλάδα και το ΕΔΑΔ καταδικάζει την Ελλάδα για το ίδιο ζήτημα, σαν να μην έχει προηγηθεί τίποτα. Σήμερα με την σειρά της και η Γαλλία προστίθεται στις χώρες (Γερμανία, Σουηδία, Ην. Βασίλειο και Δανία) που αναστέλλουν την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους.

Η χώρα μας καλείται να εφαρμόσει - τις ανεφάρμοστες, κατά δηλώσεις πολλών αξιωματούχων - διατάξεις του Δουβλίνο ΙΙ, υπό την πίεση ενός μεταναστευτικού ρεύματος από τις χώρες της βόρειας Αφρικής που μπορεί να φτάσει συνολικά και το 1 εκατομμύριο και ενώ ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα από το 1997 στο 2007 έχει πενταπλασιαστεί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκκρεμεί η εξέταση 50.000 αιτημάτων ασύλου.

Η χώρα μας κατηγορείται συστηματικά για τον αριθμό των αιτημάτων χορήγησης ασύλου που ικανοποιεί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει στο ζήτημα αυτό. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την άμεση αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ αλλά και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής αλληλέγγυου στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Για να συμβούν όμως αυτά πρώτη προϋπόθεση είναι η πολιτική βούληση και η εθνική στρατηγική από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης που δυστυχώς δεν διαπιστώνεται να υφίσταται μέχρι σήμερα".