Ρεπορτάζ: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με μια αποκλειστική συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στον Γιώργο Αυτιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το φλέγον ζήτημα της Χρυσής Αυγής και τυχόν βουλευτικές εκλογές, για το τι πρόκειται να πράξει όσον αφορά στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το μνημόνιο αλλά και για τυχόν συνεργασία του κόμματός του με κάποιο από τα άλλα κόμματα.

Στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί το Σάββατο στις 08:30 το πρωί στην εκπομπή του «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά» ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όσες εκλογές και έαν γίνουν η Δημοκρατία είναι αυτή που θα νικήσει. «Όσες εκλογικές αναμετρήσεις και εάν κάνουν, η δημοκρατία έχει τις δικές της δυνάμεις για να νικήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία εκτίμησε ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ οι οποίες μπορούν να διακρίνουν τις πολιτικές καταστάσεις, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παρόλα αυτά, ο ίδιος εκτιμά, ότι το θέμα που έχει ξεσπάσει σε πολιτικό επίπεδο με την Χρυσή Αυγή, καλύπτει  αυτό που -όπως είπε χαρακτηριστικά - η τρόικα κάνει ζητώντας απολύσεις.

Ιδιαίτερα αρνητικός εμφανίστηκε σε ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. «Ποτέ δεν θα συνεργαστώ με αυτούς που έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σχετικά με τα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο δήλωσε πως όσο υπάρχει ο ίδιος δεν πρόκειται να υπάρξει πλειστηριασμός για το σπίτι κανενός έλληνα πολίτη.

Αναφερόμενος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως θα κατέβει με δικούς του υποψηφίους, ενώ ερωτηθείς για τα όσα εκφράζονται κατά καιρούς από στελέχη του κόμματός του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εγώ εκφράζω τον ΣΥΡΙΖΑ και κανένας άλλος».

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρεται επίσης και στην πρόσφατη συνάντησή του με το μέλος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν στον οποίο και εξήγησε ότι τα μέτρα του μνημονίου διαλύουν την χώρα και τους πολίτες. Επίσης, σε ερώτηση για τον αν θα πραγματοποιούσε συνάντηση με κάποιον άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να συναντηθώ με υπαλλήλους της τρόικας», ωστόσο ανοικτός είναι όπως είπε, σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

Τέλος, στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τις οποίες είπε ότι η χώρα μας θα τις ζητήσει και επίσημα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το θέμα είχε ανοίξει οταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο κ. Αβραμόπουλος ωστόσο σήμερα και πάλι έχει κλείσει.