Συνάντηση με την τρόικα είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου επί τάπητος τέθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα των διαβουλεύσεων.«Δεν τίθεται κανένα θέμα εκλογών» δήλωσε εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση με την τρόικα

Η διαπραγμάτευση πάει καλά, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν βλέπει κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης, δεν υπάρχει κλίμα ανησυχίας και πως δεν τέθηκε θέμα εκλογών.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων.

Όπως προέκυψε ήδη από τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, για το 2014, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με κενά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

Στον αντίποδα, υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε, παράλληλα, ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, το «κλείσιμο» του 2014, συνδέεται πλέον άρρηκτα με το τελικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό και όχι με το προσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. 

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4%, ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ.