Το Σκοπιανό, το Κυπριακό, οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ήταν τα βασικά θέματα της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στην γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία και ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Αμερική.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «επιδίωξη μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας». 

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεξαγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλο και προσέθεσε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η «επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα επιτρέψει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη γειτονική χώρα να αναπτύξουν μια συνεργασία πολυσχιδή και παραγωγική σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», ενώ προσέθεσε ότι «θα συμβάλλει, στη σταθερότητα και την ευημερία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αναφορές έκανε εξάλλου και στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι «η επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης σε αυτό το σημαντικό διεθνές ζήτημα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». 

«Σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο κ. Βενιζελος, «η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και, ειδικότερα, στις διεξαγόμενες προσπάθειες για την αποτελεσματική επανεκκίνηση της διαδικασίας των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε δε τη στήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα «να υιοθετήσει μια πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Μία τέτοια στάση εκ μέρους της Τουρκίας θα διευκόλυνε αποφασιστικά την επανεκκίνηση των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα, μιας λύσης στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο», είπε ο κ. Βενιζελος και συμπλήρωσε:

«Μια λύση που θα εγκρίνει ο κυπριακός λαός μέσω δημοψηφίσματος. Οι νέες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, μπορεί να λειτουργήσουν ως παράγοντας ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή».

Όπως τόνισε, οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν μπει σε θετική τροχιά και συνέχισε λέγοντας ότι η «θεσμοθετημένη συνεργασία στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και η αυξημένη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας, μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προοπτικές για το μέλλον». 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, οι παράγοντες που θα καθορίσουν ουσιαστικά το μέλλον των σχέσεω με την γειτονική χώρα  είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες της χώρας ενόψει της προεδρίας στην ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η χώρα θα προωθήσει το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

«Όλα αυτά τα ζητήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και επί των οποίων εργάζεται η παρούσα σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της περαιτέρω εδραίωσης των θεσμών της παγκόσμιας οικονομίας και της πολιτικής διακυβέρνησης», τόνισε.