Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσαν οι ιστορικές -όπως χαρακτηρίστηκαν από πολλούς- εξελίξεις με τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής. Διεθνή ΜΜΕ αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις εξελίξεις, χωρίς να λείψει και ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα του ελληνικού πολιτικού σκηνικού.

Εκ μέρους της Ε.Ε. εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής με επαίνους στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζινιεκς έκανε λόγο «για ένα τεράστιο βήμα προς την ενίσχυση του νόμου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα», ελπίζοντας «ότι θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής». 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της προς την ελληνική Δικαιοσύνης, τόσο με επίσημη ανακοίνωση όσο και διά στόματος του επικεφαλής της στην Αθήνα, Παναγιώτη Καρβούνη.

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου, από την πλευρά τους, υπογράμμισαν τον ιστορικό χαρακτήρα των συλλήψεων του Νίκου Μιχαλολιάκου και πέντε βουλευτών του, των πρώτων εν ενεργεία μελών της Βουλής από το 1974 και μετά.

Τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως είναι φυσιολογικό, υπογράμμισαν τον ρατσιστικό, αντισημιτικό και ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, ενώ τις συλλήψεις χαιρετίζουν αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις. Ο Ντέιβιντ Χάρις, γενικός διευθυντής του American Jewish Committee (AJC), ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, είχε δηλώσει ότι η «η Χρυσή Αυγή αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την Ελλάδα». Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει ότι «το ξεκάθαρο μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι οι δυνάμεις του βίαιου εξτρεμισμού αποτελούν απειλή για την κοινωνία και δεν θα γίνουν ανεκτές».

Εκτενέστατες αναφορές στα γεγονότα έκαναν και τα γερμανικά ΜΜΕ υπογραμμίζοντας τον νεοναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) σε ανταπόκριση από την Αθήνα έκανε λόγο για «βαρύ χτύπημα εναντίον των νεοναζί στην Ελλάδα» ενω η ιστοσελίδα του περιοδικού «Der Spiegel» έγραψε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη προφανώς αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού», προσθέτοντας ότι «η ομάδα χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση». H Süddeutsche Zeitung είχε τον τίτλο «Όψιμη αφύπνιση» στην αναφορά της, επισημαίνοτας τις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με ανθρώπους της αστυνομίας.

Η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα εκφράζει προβληματισμό για την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι συλλήψεις για τη Χρυσή Αυγή πηγαίνουν την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα νερά» αφού «η εξάρθρωση του ακροδεξιού κόμματος αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέες εντάσεις σε ένα ήδη δηλητηριασμένο πολιτικό σκηνικό».