Αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκλογών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μετά από τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Πρωθυπουργός και λίγο πριν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναχωρήσει για την Αθήνα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο γενικών βουλευτικών εκλογών.

Ανέφερε επίσης ότι διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν ακόμη και οι περιφερειακές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής λόγω της καταχρηστικής άσκησης της δυνατότητας. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα προχωρήσουν σε ομαδική παραίτηση.

«Οι δημοκρατίες έχουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη Δικαιοσύνη που είναι επίσης θεσμός προστασίας της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που πήρε η δικαστική έρευνα, καθώς, όπως είπε, εδώ και πολύ καιρό επέμενε στην δραστική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Άφησε όμως και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι βλέπει αμηχανία από την πλευρά της Κουμουνδούρου και το συνέδεσε με το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν από τα κόμματα που αποδοκίμαζαν το μνημόνιο όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που όμως θα περιλαμβάνει και διατάξεις ευρύτερα για την προστασία της δημοκρατίας. 

Τέλος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προχωρά και η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που θα δοθεί στην δημοσιότητα με την νέα σύνοδο της Βουλής.

Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, μεταξύ πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για το θέμα της Χρυσής Αυγής υπάρχει απόλυτη συμφωνία και συνεννόηση.

Όπως επίσης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, άξονας της συμφωνίας των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου «είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και η απόλυτη απόρριψη κάθε ιδέας περί εκλογών» .

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, κινητικότητα κοκ).

Η στάση της κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο ανάπτυξη και απασχόληση».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον πρωθυπουργό για τις σημαντικότερες από τις επαφές του στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ και ιδιαίτερα για το Κυπριακό καθώς και το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, «ζητήματα για τα οποία οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό».