Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να προκαλέσει έστω και τώρα πολιτική αστάθεια θα επιδιώξει η κυβέρνηση.
Γι' αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης-έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά- θα παρουσιάσει σήμερα την πρότασή του για προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ακυρώσουν κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης ή θεσμικού ευτελισμού κοινοβουλευτικών διαδικασιών εκ μέρους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. 

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη ο κ. Βενιζέλος θα εξηγήσει με ποιον τρόπο μπορούν να αποτραπούν αναπληρωματικές εκλογές έπειτα από παραιτήσεις βουλευτών που θα έχουν ως μοναδικό στόχο να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην χώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους συνταγματολόγων για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης θα αρκούσε μία μικρή προσθήκη ή τροποποίηση στον εκλογικό νόμο η οποία δεν θα απαιτούσε καν την έγκριση από τα 2/3 της Βουλής, αλλά μία απλή πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα αναμένεται να επανέλθει και στην αναγκαιότητα άμεσης κατάθεσης του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής ασφάλειας, όπως θα πει.

Επίσης θα επιμείνει στην άμεση διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ως πολιτικού κόμματος και θα επαναλάβει ότι ακόμη και τώρα τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου μπορούν να λειτουργήσουν συντονισμένα για την αντιμετώπιση φαινομένων φασιστικής και ναζιστικής βίας.

Οι πληροφορίες αναμένουν ότι θα επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την σπουδή του να δηλώσει ότι θα μετατρέψει πιθανές επαναληπτικές εκλογές (σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της ΧΑ) σε δημοψήφισμα αλλά και για την εμμονή του να ζητάει γενικές εκλογές.

Θεωρείται δεδομένο πως θα επαναλάβει ότι το κυρίαρχο είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας απορρίπτοντας την προοπτική διενέργειας πρόωρων εκλογών, θέμα που συζήτησε και με τον κ. Σαμαρά κατά την συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη.

Επίσης, με την ιδιότητα του υπουργού των Εξωτερικών ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις για το Κυπριακό αλλά και για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.