Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Καθώς οι διωκτικές αρχές ερευνούν τις υπόγειες οικονομικές συναλλαγές της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ακόμη χτύπημα με στόχο την οργανωτική αποσάθρωση της νεοναζιστικής οργάνωσης. Το πάγωμα της χρηματοδότησης προς την Οργάνωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η σχετική διάταξη είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ενταχθεί προς έγκριση από το σώμα. Αυτονοήτως, η ρύθμιση θα είναι γενικού χαρακτήρα, θα αναφέρεται δηλαδή εν γένει σε περιπτώσεις πολιτικών κομμάτων η ηγετική ομάδα των οποίων κατηγορείται για κακουργήματα.

Ωστόσο, θα είναι εξόχως «φωτογραφική» δεδομένου ότι, επί της ουσίας, περιγράφει τις ποινικές εκκρεμότητες του Ν. Μιχαλολιάκου και των βουλευτών της Χ.Α. που κρατούνται. Την πρωτοβουλία για τη ρύθμιση είχαν οι Ν. Δένδιας και Γ. Μιχελάκης ενώ ενεργή εμπλοκή είχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και ο κοινοβ. εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, μέχρι σήμερα, η Οργάνωση Μιχαλολιάκου – δηλαδή σύμφωνα με τη δικαιοσύνη μία εγκληματική σπείρα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα - έχει ήδη εισπράξει 1,2 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση για το 2013! Επρόκειτο, δε, να λάβει και άλλα χρήματα τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο των τακτικών καταβολών του προϋπολογισμού προς τα κόμματα.

Το ποσό αυτό αποτελούσε προφανώς «καύσιμο» για τις δραστηριότητες της Οργάνωσης, το οποίο αναμένεται πλέον να στερηθεί.  Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τόσο το καινούργιο κτίριο στη Λεωφ. Μεσογείων όσο και τα γραφεία των τοπικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα αποκτήθηκαν, κατά κύριο λόγο, το προηγούμενο έτος. Δηλαδή πριν η Χ.Α εισπράξει δόσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν και στηρίζονταν μόνον στις δικές της «πηγές» χρηματοδότησης, προφανώς ιδιαίτερα ισχυρές.