Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Το ενδεχόμενο των μαζικών παραιτήσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που από πολλούς Συνταγματολόγους χαρακτηρίζεται και ως κατάχρηση του Συντάγματος βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο. 

Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 έχει εκλέξει 18 βουλευτές σε συνολικά 15 περιφέρειες.  Πρόκειται για τις: Α΄ Αθηνών, Β' Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Περιφέρεια Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Α΄Θεσσαλονίκης, Β΄Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Σερρών, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας και Αχαΐας. 

Το Σύνταγμα προβλέπει πως η Βουλή μπορεί να μείνει με 60 έδρες κενές αλλά μόνο το τελευταίο έτος της τετραετίας. Ως εκ τούτου το πιο ισχυρό σενάριο σε περίπτωση μαζικών παραιτήσεων των βουλευτών και των αναπληρωματικών της Χρυσής Αυγής είναι να διενεργηθούν αναπληρωματικές εκλογές στις περιφέρειες όπου εκλέγονταν, όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο. 

Στις εκλογές αυτές μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα και αυτά που είναι στο κοινοβούλιο αλλά και τα εκτός. 

Στην περίπτωση παραίτησης όμως του βουλευτή επικρατείας τα πράγματα περιπλέκονται καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναπληρωματικές εκλογές από τον εκλογικό νόμο. Ωστόσο ερμηνεύοντας το Σύνταγμα εκτιμάται πως μπορεί η έδρα αυτή να μείνει κενή και η Βουλή να συνεχίσει με 299 βουλευτές. 

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο σύμφωνα με το οποίο μπορούν να αποφευχθούν οι αναπληρωματικές εκλογές. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος εξπρές που μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή και στον οποίο να προβλέπεται με σαφήνεια το τι γίνεται σε περίπτωση μαζικών παραιτήσεων βουλευτών που στόχο έχουν την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέα Δημητρόπουλου που μίλησε στο newpost το Σύνταγμα δίνει το περιθώριο οι βουλευτές να είναι από 200 έως 300. 

Όπως εξηγεί η Βουλή έχει τη δυνατότητα να πάρει λοιπόν την πρωτοβουλία και να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο στον οποίο να προβλέπεται πως η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει με το κενό των εδρών των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί. 

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την έδρα του βουλευτή Επικρατείας δηλαδή να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη σε έναν νέο εκλογικό νόμο ο οποίος θα εφαρμοστεί άμεσα. 

Ο κ. Δημητρόπουλος τονίζει πως επειδή πρόκειται για πρωτόγνωρες διαδικασίες και εξελίξεις για την ιστορία της Ελλάδας θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ερμηνεύσουν έτσι το Σύνταγμα ώστε να μην επιτρέψουν σε «όσους με τις κινήσεις τους θελήσουν να προκαλέσουν αναταραχή στο πολιτικό σύστημα να μην το κάνουν».