Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Την αμηχανία και την τακτική αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το πολιτικό momentum μετά τις εντυπωσιακές κινήσεις έναντι της Χρυσής Αυγής είναι υπέρ της.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εγκλωβισμένη καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επενδύσει στην... ταύτιση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρ. Αυγής ενώ, παράλληλα, είχε αποκλείσει κάθε κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων του κοινοβουλίου έναντι της Οργάνωσης Μιχαλολιάκου, ειδικά από τη στιγμή που θα υλοποιούσε την απειλή για πρόκληση επαναληπτικών εκλογών στη χώρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος αν ο όχι ο μόνος που έσπευσε να δηλώσει ότι θα κατέλθει ανεξάρτητα στις επαναληπτικές και θα εκμεταλλευτεί την πρωτοβουλία της Χ.Α. για να κάνει δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης» υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας, παράλληλα, ότι – σε αντίθεση με όσα λέγονταν – η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός επέδειξαν πυγμή στην αντιμετώπιση της οργάνωσης Μιχαλολιάκου.

Ξανά δύο άκρα

Παρά το γεγονός ότι ο προ ημερών χειρισμός Λαζαρίδη περί των δύο άκρων και, κυρίως, περί της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο «συνταγματικό τόξο» προκάλεσε εντάσεις και διαφωνίες ακόμη και στο στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση – σε συμφωνία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου – θα συνεχίσει να κινείται μετωπικά τόσο έναντι της... ξεδοντιασμένης Χρ. Αυγής όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς, προφανώς, να ταυτίζονται οι πρακτικές μίας εγκληματικής οργάνωσης με τον πολιτικό λόγο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει σαφώς να οριοθετήσει, εκ νέου, το πολιτικό τοπίο, διατηρώντας για τον εαυτό της την εικόνα του στιβαρού, μετριοπαθούς και αποφασισμένου να εφαρμόσει τη νομιμότητα παράγοντα.

Σε αυτό, άλλωστε, βοηθούν συχνά και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις τους, ενδεικτικές σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη της αμηχανίας που τους προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις. Όπως η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, μόλις 15 μήνες από αυτές του Ιουνίου του 2012, ακόμη και με αφορμή τη Χρ. Αυγή. Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε χθες να καταγγείλει ως διχαστικό το λόγο του Αλέξη Τσίπρα και να επισημάνει δηκτικά ότι μόνον ο ίδιος και η... Χρυσή Αυγή επιδιώκουν πρόωρες εκλογές.

Την ίδια περίπου ώρα, από το Queens της Νέας Υόρκης, ο κ. Σαμαράς σημείωνε: «Μια έγνοια έχω, να είμαστε ενωμένοι, πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα και πάνω από πολιτικές δοξασίες, πέρα και πάνω από βραχύθωρες αντιλήψεις του σήμερα... Να είμαστε ενωμένοι για να μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στα νέα παιδιά»...